Chcete podpořit domácí kapely? Stáhněte si hudbu přes T-music fond

Praha – T-mobile se snaží rozhýbat český legální trh s digitální hudbou. Odstartoval nový projekt T-music fond, díky kterému si budou moci fanoušci legálně stáhnout hudbu a české kapely si ještě finančně přilepší. Na lepší časy se ale českému digitálnímu trhu blýská i na jiných frontách. Největší nadějí je připravovaný projekt českých hudebních nakladatelství MusicJet.

T-music fond začal fungovat právě dnes. Mobilní operátor na serveru zpřístupnil alba českých kapel. Cena za jejich stažení není nijak striktně stanovená. Záleží na uvážení každého hudebního fanouška. „Může to fungovat jenom tehdy, pokud ta hudba bude za tak zajímavou cenu a bude to pro fanouška tak pohodlné, že nebude pátrat po internetu, kde si může někde na černo něco stáhnout,“ vysvětlil ředitel řízení kategorie a produktů společnosti T-Mobile Jiří Hašek.

T-Mobile přidá k vybrané částce dvojnásobek a předá ji přímo kapele. Ti šťastnější navíc dostanou milion a půl na vydání nové desky. T-Mobile chce letos touto formou mezi české kapely rozdělit celkem milion korun, navíc interpretům zajistí marketingovou podporu v hodnotě alespoň 1,5 milionu korun.

Hudební trh v Česku (zdroj: ČT24)

Hudebníci vznik nového hudebního serveru vítají. „Je to jediná současná legální forma, jak legálně stahovat hudbu v Čechách. Není nad čím uvažovat. Pokud chceme prodávat hudbu i v digitální podobě,“ uvedl Kay Burianek, frontman kapely Sunshine.

Český trh s digitální hudbou skomírá

Český legální digitální trh v současnosti prakticky neexistuje. Nepodařilo se ho podchytit včas jako v zahraničí. Češi zájmem o legální stahování hudby zrovna nehýří. Zájem ztrácí i o fyzické hudební nosiče, jejich prodej loni klesl téměř o třetinu.

Na malý zájem už doplatil třeba poslední projekt T-Mobilu na poli digitální hudby. Podobně jako konkurenční projekty nedokázal ztráty z nižších prodejů CD kompenzovat, a tak nedávno skončil. V minulosti mohli Češi hudbu legálně stahovat také prostřednictvím serveru I-legálně. I ten ale po třech letech ukončil činnost a jeho provozovatel skončil v konkurzu. Kromě dluhů ale zatím stála i hrozba zrodu silné konkurence. Tou má být projekt hudebních nakladatelství MusicJet.

Nová digitální databáze české hudby MusicJet má nabízet nejen on-line poslech zdarma, ale i možnost nákupu jednotlivých skladeb. Archiv má čítat několik stovek tisíc alb české populární hudby. Fungovat by měl začít v září. „Je to vlastně on-line streaming katalogů největších vydavatelů světových a nezávislých labelů. Chceme mít nějaký ucelený server, který by nabízel hudbu zcela legálně,“ uvedl ředitel Sony BMG Zbyněk Knobloch.

Projekt T-Mobilu na podporu českých kapel by sice mohl být významným přilepšením pro trh s digitální hudbou, není ale jedinečnou novinkou. Podporovat kvalitní českou hudební produkci se už léta snaží také Musicserver.