Přes mobil surfuje na internetu pětina Čechů

Praha – Čeští mobilní operátoři zveřejnili statistiky o využívání svých služeb. V tuzemsku bylo v březnu letošního roku 13,4 milionu aktivních SIM karet. V případě, že je v Česku 10,5 milionu obyvatel, činí penetrace mobilních telefonů 128 procent. Takzvané chytré telefony pak využívá zhruba pětina lidí, stejný počet lidí se přes mobil připojuje k internetu, uvedl na Internet Advertising Conference Slavomír Doležal ze společnosti T-Mobile.

V březnu využívali v Česku internet v mobilu lidé z 2,25 milionu mobilních zařízení, což odpovídá 17 procentům jejich celkového počtu. Při přepočtu na lidi je tak možné říci, že pětina uživatelů se připojuje přes mobilní zařízení k internetu. Pro potřeby mobilních operátorů však nejsou započítáni lidé, kteří se připojují přes Wi-Fi, takže skutečný počet mobilních internetových surfařů je ještě vyšší.

Smartphony dobývají trh

Stále výraznější část lidí používá k připojení se k internetu tzv. chytré telefony. Za smartphone považují operátoři ve svých statistikách zařízení s otevřeným operačním systémem. K připojení k internetu jich používá přes 37 procent lidí a toto číslo neustále sílí. Celosvětově tvoří v současnosti smartphony 27 procent ze 4 miliard mobilních zařízení, do roku 2014 by však měly převážit.

V Česku je nejčastěji používaným systémem chytrých telefonů Symbian, který využívá 65 procent uživatelů. S velkým odstupem následují se zhruba 13 procenty Android a Apple, poté Microsoft s necelými 8 procenty a výčet uzavírá BlackBerry s podílem 1,8 procenta. Jen nepatrně silnějším regionem je ve využívání mobilního internetu Praha a střední Čechy, ostatní regiony jsou srovnatelné.

Operátoři podporují nové telefony i stavbou sítí třetí generace. Díky ní může dnes v Česku rychle surfovat necelá třetina populace. V ideálních podmínkách se totiž mobilní připojení může vyrovnat i internetu přes pevnou linku. Motivací operátorů je zase možnost nabídnout více služeb a s tím spojená šance na zisk.