Fridrich: Při sledování hokeje na webu prosíme o trpělivost

Praha – Vysílání právě probíhajícího MS v hokeji přilákalo na stránky ČT24 davy diváků. Jejich počty však s sebou přinesly také neobyčejný nápor na servery, a došlo tak k výpadkům internetového vysílání a stránek ČT24. Omlouváme se proto divákům za tyto nepříjemnosti, k jejichž řešení nyní směřujeme své snahy. Proto prosíme o trpělivost a v případě problémů tak nepoužívejte klávesu F5 - aktualizací stránky nic nevyřešíte, do fronty se totiž zařadí obrovská řada požadavků a nedostane se ani na vás, ani na ostatní. Na dotazy ohledně probíhajícího vysílání a mobilních aplikacích ČT odpovídal výkonný ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich v on-line rozhovoru na ČT24.

„Internetový přenos není televize a stabilitu webu při vražedné zátěži, jakou v ČR způsobí hokej, nejde stoprocentně zajistit,“ přiblížil Fridrich. „Když si pouštíte něco na internetu, není to, jako když zapnete televizor a naskočí obraz. Na webu si stahujete odkaz, někdo ho musí vydat a to vydávání má kapacitu, kolik může vydat současně,“ dodal.

Při běžném provozu přijde na stránky ČT24 50 tisíc lidí například na dva tisíce různých odkazů. U hokeje přijde přes padesát tisíc lidí na jeden odkaz, a navíc přibližně ve stejné chvíli. „To vytvoří na systém neúměrný tlak a může se stát, že některé servery vypadnou. Když tlak ještě zesílí, jak lidé klikají, aby se tam opakovaně dostali, tak spadne celý systém. Panika, že neuvidím hokej, tak vede k celkovému zablokování systému,“ pokračuje Fridrich. K závadě došlo na straně externí firmy, která pro ČT spravuje vysílání přes internet. „Zároveň jsme přijali několik systémových opatření, ale nevíme, zda budou dostatečná,“ doplnil.

Milan Fridrich na chatu přiblížil připravované i již běžící aplikace ČT pro chytré telefony a tablety. "Budeme se nyní snažit vytvořit Akademii nových médií, jak to pracovně nazýváme. Zde budeme evangelizovat a radit, jak a co používat, proč něco nefunguje atd. Je to důležité a chceme pomoci. Akademii dáme do kupy v příštích týdnech, protože už se věci vrší a chceme, abyste Vy, diváci, měli maximální zážitek z našich nových aplikací a platformem, kde sledujete ČT," uzavřel ředitel Nových médií ČT.

Živé vysílání ČT24 na mobilu
Zdroj: ČT24