Novinářskou křepelku má Fridrichová, cenu si odnesl Mareš

Havlíčkův Brod - Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2010 získal Miroslav Mareš z jihlavské regionální redakce Mladé fronty Dnes. Ocenění získal za novinářskou odvahu, s níž se podle poroty podílel na zpracování citlivého tématu v kauze Budínka u Dobronína a za skvělý novinářský přístup. Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let věku, se pak stali Ondřej Kundra z týdeníku Respekt a Nora Fridrichová z České televize. Chat s Fridrichovou bude ve středu 1. června ve 12:00 na webu čt24.cz.

Moderátorka pořadů 168 hodin a autorka mnoha rozhovorů na zpravodajském kanálu ČT24 Nora Fridrichová získala novinářskou křepelku za výjimečné moderátorské schopnosti, kompetenci a vtip.

Nora Fridrichová:

„Je to cena, kterou jsem získala kvůli českým politikům, ale vlastně nevím, jestli je to dobrá zpráva. Protože to vypovídá o stavu české politiky.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Druhý letošní držitel křepelky Ondřej Kundra je autorem řady politických analýz a investigativních reportáží. Odhalil například korupční praktiky v české armádě a v posledním vydání týdeníku Respekt ukazuje, jak si politici zajišťují beztrestnost zneužíváním justice. „Většinou ty články, které píšu, nepíšu sám, ale dělám je ve velmi inspirativním týmu dalších lidí,“ řekl Kundra.

Miroslav Mareš podle poroty vynikl především odvahou a novinářským přístupem při zpracování citlivé kauzy poválečných vražd na louce Budínka u Dobronína. Na základě jeho informací se rozběhlo i současné rozsáhlé policejní vyšetřování. „Je to obrovský závazek do budoucna podávat kvalitní výkony,“ poznamenal oceněný redaktor.

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž zasedli Martina Riebauerová, Daniela Drtinová, Blahoslav Hruška, Miroslav Konvalina, Jan Punčochář, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50 000 korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3 333 korun. Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila počtrnácté, od roku 2000 v Havlíčkově Brodě.