Manažer Vondráčkové: Je to jako cenzura v totalitě

Praha – Rada Českého rozhlasu odmítla stížnost zpěvačky Heleny Vondráčkové, podle které zpravodajská stanice Radiožurnál do vysílání záměrně nezařazuje její písně. Podle šéfky zpravodajských stanic ČRo Hany Hikelové za tím stojí sofistikovaný průzkum u posluchačů. „Máme hudební dramaturgii postavenou na tom, že veškerá hudba, která zazní na Radiožurnálu, je testovaná. Posluchači hodnotí písně Heleny Vondráčkové jako velmi obehrané. To znamená, že si od této hudby chtějí odpočinout,“ vysvětluje. Podle manažera a manžela Vondráčkové, podnikatele Martina Michala, je to lež. „Vůbec nevíme, jaké průzkumy dělali, kolik lidí oslovili, jaké písně vybrali,“ uvedl ve Studiu ČT24.

Michal se prý s Radiožurnálem snaží jednat už dva roky. „Mají k dispozici vše, včetně nové tvorby Heleny Vondráčkové. Nějaké tvrzení o tom, že je obehraná, je naprosto absurdní,“ tvrdí Michal. Podle hudebního publicisty Pavla Klusáka je však vnitřní věcí rádia, jakou nasazuje hudbu. „Nikdy by mě nenapadlo, že se budu v určitém smyslu zastávat Radiožurnálu, jehož hudební politika mi přijde velmi problematická, ale jestliže má takové spektrum hudby, které má, tak vynechat jednoho či dva popové zpěváky by bylo úplně jedno, jestli je hrát, či ne,“ tvrdí.

Podle Michalových slov on ani jeho žena nekritizují, jakým způsobem má Radiožurnál složený hudební program. „Ale je absurdní, aby dvacet let po revoluci v demokratickém státě někdo přišel ve veřejnoprávním mediu a zakázal někoho hrát. Mě to přijde, jako byla cenzura v totalitě.“

„Ta stížnost v prvním plánu vypadá tak absurdně, že si člověk říká, že je to patrně určitý způsob PR, což se v popu děje běžně a zpěvákům to nelze příliš vyčítat,“ říká Klusák. Michal to však rázné odmítá a upozorňuje, že Vondráčkové jde především o posluchače. Chce, aby se k nim její hudba dostala. Ekonomická stránka věci nehraje ve stížnosti žádnou roli. „Výnosy pro zpěváka z radiového hraní jsou nějaké halíře, které se ani nevyplatí počítat,“ přiznal v České televizi. Dnešním Hospodářským novinám přitom řekl, že se cítí být ekonomicky poškozen.

Kdo je Martin Michal

Michal vystudoval vysokou tankovou školu v Nitře. Byl vojákem z povolání. Z armády jej vyhodili kvůli postoji k bývalému režimu. „Odmítl jsem vstoupit do strany,“ uvedl. Do roku 1989 vystřídal několik povolání, pracoval mimo jiné jako vedoucí dopravy, šofér pražské MHD nebo učitel v autoškole.

Po revoluci se stal podnikatelem, působil ve fotbalovém Kladně a Xaverově. V polovině 90. let byl sedmnáct měsíců ve vazbě s obviněním z podvodu, padělání a poškození věřitele, když bankám nesplatil mnohamilionové úvěry. Soud Michala nakonec osvobodil. V současné době je jednatelem Agentury MM, která zastupuje Helenu Vondráčkovou. Prohlašuje o sobě, že je velmi hrdý a slušný Žid.

Rozhovor s Pavlem Klusákem a Martinem Michalem (zdroj: ČT24)


Hudební publicista Klusák si myslí, že stížnosti hodně nahrála krize kulturních institucí. „Mnoho míst a rozhodnutí se děje spíše politickou cestou než cestou smyslu a odbornosti,“ tvrdí s tím, že Michala a Vondráčkovou chápe. „Zkusili v téhle atmosféře podat tuto stížnost, protože to navazuje na atmosféru, která v českých kulturních institucích v tuhle chvíli převažuje.“


Případné další kroky manažer Vondráčkové zváží. „Musím vědět, jak to rada zdůvodnila. Jestliže to bude mít hlavu a patu, bude nám stačit to, že jsme poukázali na to, že dochází k cenzuře.“ V opačném případě prý nemůže vyloučit ani potvrdit nic.

Michal se kromě manželství s populární zpěvačkou stal známým také vedením mnoha soudních sporů.  Na média podle svých slov podal dvanáct či třináct žalob. Skrze svou firmu se soudil i se zpěvačkou Martou Kubišovou kvůli zrušenému turné tria Golden Kids. Michal v rozhovoru pro deník SME dříve řekl, že dobrý mediální obraz on ani jeho žena nepotřebují.