Živé vysílání ČT24 nejlepší mediální aplikací roku

Praha – Česká televize získala titul nejlepší mobilní aplikace roku 2011 v kategorii médií. Uživatelé v hlasování ocenili živé vysílání ČT24 a zpravodajství na mobilních platformách iPhone a Android, a to v konkurenci dalších 26 aplikací. Celkem hlasovalo téměř pět tisíc uživatelů, kteří v devíti kategoriích vybírali ze 171 nominovaných aplikací. Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stala aplikace Oskárek sloužící k posílání SMS do sítí českých operátorů zdarma. Na druhém místě se umístil stejně zaměřený Free SMS Sender a na třetím pak aplikace ČT24. Odborná porota ocenila program IKatastr, čestné uznání si pak odnesl Meteoradar CZ.

Nejvíce zastoupenými kategoriemi byla média a životní styl, což napovídá i oblasti, které jsou u vývojářů i uživatelů nejatraktivnější. Z pohledu mobilních platforem jasně dominovaly aplikace pro Android a v závěsu iOS od Applu. Naopak množství aplikací pro smartphony Samsung či chytré Nokie značně pokulhává.

Aplikaci ČT24 pro iPhone a Android mají na svědomí vývojáři ze společnosti Inmite. Podařilo se jim nabídnout jednoduše a spolehlivě fungující rozhraní pro sledování živého vysílání, procházení rubrikami, ale i upozorňování na zprávy či jejich sdílení přes sociální sítě. „Obě aplikace si stáhlo dohromady přes 80 tisíc lidí, přičemž 83 procent z nich ji aktivně využívá a denně přibývá 200 nových uživatelů,“ pochvaluje si úspěch spoluautor aplikace Michal Šrajer.

Mobilní aplikace roku 2011 (zdroj: ČT24)

Některé aplikace, které nejsou svázány jen s českým prostředím, mají i podstatně větší počet uživatelů. Například pokročilá 3D navigace do auta c:geo se může pochlubit s 310 tisíci uživateli po celém světě. APNdroid aplikaci, která zabraňuje telefonu v připojování k mobilním datovým sítím, dokonce používají miliony lidí.

Vítězové v jednotlivých kategoriích

  • Doprava – Pubtran – jednoduchá aplikace pro Android zdarma, která umí hledat spojení veřejné dopravy, přičemž data čerpá z IDOSu.
  • Hry a zábava – Piškvorky – Klasická hra v provedení pro iPhone.
  • Komunikace – Oskárek – Aplikace slouží k odesílání SMS zdarma do sítí všech tří českých operátorů. Umí nabídnout i automatické složení SMS podle stylu.
  • Životní styl – Meteoservis – Zobrazuje předpověď na několik dní dopředu pro Česko a Slovensko. Nepřebírá pouze data, ale má i vlastní analytiku. Funguje na Windows Mobile a Androidu.
  • Práce, obchod, podnikání – AKatastr – Umožňuje nahlížení do katastru nemovitostí na mobilní platformě Android. Je rychlejší než webová verze, stačí definovat svoji pozici.
  • Peníze a nakupování – Pojišťovna – Aplikace pro Android či iPhone umí zavolat hasiče a první pomoc a ohlásí nehodu České pojišťovně. Vyplní i body střetu a odešle fotografie. Vede účastníky nehody krok za krokem.
  • Média – ČT24 – Aplikace umožňující sledovat živé vysílání ČT24 na platformách iOS a Android a sledovat pohodlně zpravodajství České televize.
  • Mapy a navigace – c:geo – Pokročilá 3D navigace do auta s 310 tisíci uživateli po celém světě.
  • Nástroje – APNdroid - Aplikace, která zabraňuje telefonu v připojování k mobilním datovým sítím a šetří tím peníze za přenesená data i baterii.
Aplikace ČT24 pro Android
Zdroj: ČT24