Poslanci vybrali nové členy Rady ČT a Rady ČRo

Praha - Sněmovna dnes vybrala nové členy rad dohlížejících na činnost veřejnoprávní televize a rozhlasu. Na čtyři volná místa v Radě České televizi vybrali poslanci pouze dva členy, a to Reného Kühna a spisovatele Antonína Bajaju. V Radě Českého rozhlasu by měli nově zasednout Ervín Kukuczka, Michal Stehlík, Ivan Tesař a Petr Šafařík.

Zatímco Kühn, kterého navrhlo občanské sdružení „KRUH“ Praha, zasedne v Radě ČT na šest let, Bajaja bude mít mandát jen do 19. března 2014. Usedne totiž na místo Jana Jařaba, který rezignoval v roce 2009. Další čtyři kandidáti na zbylá dvě místa v RČT postupují do druhého kola volby, které se uskuteční ve čtvrtek. Utkají se o ně Jiří Závozda, Michal Jankovec, Daniel Novák a Jaromír Ostrý.

Rada ČT má 15 členů, jejichž funkční období je šestileté, každé dva roky se obmění třetina členů. Do náplně její činnosti patří například jmenování a odvolávání generálního ředitele. Ten současný, Jiří Janeček, dnes radě oznámil, že ke konci srpna ve své funkci skončí.

Podobně v Radě ČRo zasednou Kukuczka, Stehlík a Tesař na šest let, pouze Šafařík, kterého navrhla organizace Roxy Ensemble, bude mít mandát do 15. března 2012. Nahradí totiž zesnulého člena rady Ladislava Jíšu, a to na dobu do konce jeho mandátu, který bude tedy kratší. Stehlík je děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Kukuczka je duchovním Církve československé husitské.

Rada ČT
Zdroj: ČT24