Viacom se soudí kvůli šíření svého programu na iPadech

New York - Americký mediální koncern Viacom, který vlastní hudební televizi MTV nebo filmová studia Paramount Pictures, podal žalobu na americkou společnost Cablevision Systems. Firmě se nelíbí, že Cablevision umožňuje sledovat její programový obsah na iPadech. Podle Viacomu nemá Cablevision k takovému šíření obsahu souhlas a musí s těmito aktivitami přestat.

Viacom podal žalobu u federálního soudu na Manhattanu, a to jen jeden den poté, co se ukázalo, že se s další americkou společností Time Warner Cable snaží urovnat podobný spor. V něm jde o to, zda mají kabelové firmy právo šířit programový obsah přes iPady a další zařízení, která fungují na stejné bázi. Obvodní soud na Manhattanu ve sporu mezi Viacomem a Time Warner prozatím schválil dohodu o zastavení dalších právních kroků. Firmy se tak nyní pokusí vzájemné spory vyřešit nejprve mimosoudně. Spor mezi nimi se vyostřil poté, co Time Warner v polovině března uvedl na trh televizní aplikaci TWCable, která je určená právě pro iPady.

Kabelové podniky, jako je Time Warner Cable, chtějí, aby měli jejich klienti možnost sledovat televizní programy i na zařízeních, jako je iPad a další. Viacom ale tvrdí, že takové využití programového obsahu znamená porušení dodavatelské smlouvy. Názor společnosti Time Warner Cable se však nezamlouvá ani některým dalším společnostem, například News Corporation či Discovery Communications.