Google šachoval s vyhledáváním, teď mu hrozí pokuty

New York – Americký antimonopolní úřad chystá vyšetřování světové internetové jedničky. Google je obviňován konkurencí, že manipuluje s výsledky vyhledávání tak, aby uživatele nasměroval na své webové stránky a služby. Ze stejného důvodu už firmu vyšetřují i evropští úředníci. Google se tak dostal do stejné pozice, ve které byl donedávna Microsoft.

Ten, kdo si koupí u Googlu reklamu, dostane se ve výsledcích vyhledávání nahoru. Klasický model, který provozují všechny vyhledávače po celém světě, včetně třeba českého Seznamu, se ale nelíbí americkým úřadům.

Šetření s Googlem podle zdroje agentury Reuters zahájili minimálně tři státní prokurátoři v USA. Podle listu Wall Street Journal se očekává, že oficiální vyšetřování společnosti během několika dnů zahájí rovněž americká Federální obchodní komise (FTC).

Google pod palbou antimonopolního úřadu (zdroj: ČT24)

Google má problémy i v Evropě

Společnost už přitom kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení vyšetřuje i Evropská komise. Ta zahájila vyšetřování poté, co obdržela stížnosti od konkurenčních podniků. Na postupy Googlu si stěžoval například portál pro srovnávání cen Ciao, který patří americkému softwarovému gigantu Microsoft.

Případné pokuty, které firmám hrozí, jsou přitom v tomto případě vysoké. Například americký Intel musel za zneužívání dominantní pozice na trhu zaplatit víc než jednu miliardu eur.

Google situaci bere realisticky. „Vzhledem k úspěchu našeho podnikání, je zcela pochopitelné, že nás konkurenti nemají moc rádi, ale i to, že jsme upoutali pozornost regulátorů,“ píše společnost na svém oficiálním blogu.

Své zkušenosti s úředníky má i Microsoft. Tomu se po několikaletém přetahování s Evropskou komisí podařilo vyhnout hrozbě v podobě nutného rozdělení firmy, ale i tak dlouhá nejistota negativně ovlivnila finanční výsledky a poškodila i tržní pozici společnosti.