Česká televize vypne analog do konce listopadu

Praha - Česká televize (ČT) vypne všechny zbývající analogové vysílače do letošního 30. listopadu. Od toho okamžiku už budou moci diváci přijímající její vysílání přes pozemní vysílače sledovat její vysílání pouze digitálně. Vyplývá to z prohlášení vedoucího kanceláře generálního ředitele ČT Vladimíra Karmazína, který v současnosti ČT řídí.

ČT tak nevyužije výjimku, která jí umožňuje vyslat analogově do poloviny roku 2012, uvedl Karmazín. Původně měla Česká televize skončit analogové vysílání na Jesenicku a Zlínsku až v polovině příštího roku, v ostatních oblastech právě do letošního listopadu.

Přechod z analogového na digitální vysílání, při němž musí po přechodnou dobu zároveň platit šíření obou typů signálu, ČT financuje z výnosů reklamy. Ty se jí ale v budoucnu zřejmě sníží, protože před podpisem prezidenta je novela o omezení reklamy v ČT na kanály ČT2 a ČT4. Reklama by tak podle předlohy měla od příštího roku zmizet z kanálu ČT1 a zpravodajského kanálu ČT24.

Proces digitalizace se týká i dalších televizních stanic, začal v roce 2000. Divákům umožnil mimo jiné sledování většího množství televizních stanic. Dokončen by měl být podle plánu příští rok, kdy bude moci pozemní digitální televizní a rozhlasové vysílání využívat až 99,6 procenta populace.

Vydáno pod