Uhde: Česká televize je příliš opatrná

Praha – Česká televize je příliš opatrná a poplatná kritériím, která sledují komerční vysílatelé. Propříště by měla otevírat kontroverznější témata bez ohledu na to, zda mohou vzbudit negativní ohlas. V pořadu Hyde Park to uvedl předseda Rady České televize Milan Uhde s tím, že právě takový směr očekává od nového generálního ředitele ČT.

„Domnívám se, že Česká televize je příliš opatrná, příliš se snaží nevzbudit negativní ohlas, nepouštět se do ožehavých otázek,“ uvedl v Hyde Parku Uhde. Televize by přitom podle něj měla naopak diskuse nad rozporuplnými tématy preventivně vyvolávat a jako příklad dává zejména českou historii.

„(ČT) neotevřela ožehavé téma vztahu k minulosti. To je zralé již několik let a Česká televize je jediná, kdo toto téma může otevřít. Zatím se k tomu nemá a já se domnívám, že přidat v tomto směru by bylo na místě. Od nového generálního ředitele a jeho týmu to očekávám,“ zdůraznil Uhde. Spolu se čtrnácti dalšími radními bude nového generálního ředitele ČT volit 21. září.

Za příklad odpovídajícího typu pořadu, který mapuje české dějiny, označil předseda Rady ČT dokument Zabíjení po česku. Ten se věnoval represivním akcím proti českým Němcům v květnových dnech roku 1945. „Podle mého názoru ten pořad byl velmi dobrý a já jsem byl rád, že ho ČT produkovala a uvedla na obrazovku.“

Vyprávěj? Nároky na seriál by měly být ostřejší, soudí Uhde

Uhde se kriticky vyjádřil i ke konkrétní programové nabídce v České televizi. Kritizuje zejména divácky úspěšný retro-seriál Vyprávěj. „Jsem přesvědčen, že seriál patří na Českou televizi, ale měl by to být seriál, který drží pohromadě tak, jako drží pohromadě Zdivočelá země,“ řekl. „Divácká obec by si zasloužila, aby nároky na seriál v České televizi byly ostřejší.“

Třetí řada Vyprávěj
Zdroj: ČT24/ČT

Nesmlouvavě okomentoval i cestovatelský pořad Výletníci, kterým provázejí Vojtěch Bernatský a Petr Svěcený. „Jsem přesvědčen, že to na Českou televizi nepatří,“ uvedl předseda Rady ČT s tím, že se pořadem cítí „popuzen“.

Televize v současném stavu podle Uhdeho příliš podléhá snaze o vysokou sledovanost: „Česká televize se neustále přehnaným zřetelem snaží konkurovat, srovnává sledovanost na Nově a na Primě. Česká televize má získávat diváka kvalitou, a ne tím, že se mu podbízí a že se snaží holdovat nějakým pokleslým sklonům.“

Nečas se sešel s některými kandidáty včetně Dvořáka

Zpravodajský server iDnes.cz dnes přinesl informaci, že se Petr Dvořák, jeden z pěti kandidátů v nadcházející ředitelské volbě, sešel kvůli svému projektu řízení ČT s předsedou vlády Petrem Nečasem. Nečas vzápětí potvrdil, že jednal i s dalšími kandidáty.

Uhde v tom podle vlastních slov nespatřuje problém. „Teď je třeba vyčkat, jestli premiér některým členům rady něco nedoporučí. Na vliv ale musejí být dva. Jeden, který vliv vykonává, a druhý, kdo se jím řídí. Nikdo se nemusí řídit míněním premiéra,“ řekl Uhde.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)