Jaké plány má kandidát na ředitele ČT Hynek Chudárek?

Praha – Události, komentáře nabízejí tento týden rozhovory s pěticí kandidátů na generálního ředitele České televize. Všichni budou dotazováni na 4 základní okruhy. Kandidáti jsou zváni v abecedním pořadí, jako třetí proto do studia zavítal Hynek Chudárek. Je znám především jako někdejší výkonný ředitel hudební televize Óčko, kterou založil společně s kamarády v roce 2002, aby ji později prodal společnosti Mafra. Dnes již není akcionářem Óčka, ale stále působí v jeho vedení jako výkonný ředitel. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou a ještě před působením v Óčko TV spoluvlastnil v 90. letech firmu na výrobu CD a DVD.

1. Rozvoj České televize – vize pro ČT a naplňování veřejné služby

„Pokud budu zvolen, jsem přesvědčen, že se svým týmem povedu ČT mnohem více směrem jejího veřejnoprávního poslání, než se ČT profiluje a je vedena v posledních dvou letech,“ píše ve své koncepci Hynek Chudárek.

Důraz by kladl na pořady pro široké spektrum diváctva a také na tvorbu pro děti a mládež. Právě tomu by podle něj měla napomoci jeho zkušenost z hudební televize Óčko, jejíž cílovou skupinou jsou lidé ve věku 15-34 let. Je prý důležité, aby se z dětského diváka vyvinul mladý divák České televize, pro něhož by dané pořady měli vytvářet jeho vrstevníci. Je podle něho potřeba Českou televizi omladit, např. za pomoci hudebních hitparád. Odmítá však, že by chtěl z České televize vytvořit jakousi pobočku hudebního Óčka.

Ve své koncepci kritizuje dva roky probíhající restrukturalizaci ČT. Hodnotí ji slovy jako „absolutně nezvládnutá“ nebo „všeobecně nepovedená“. Restrukturalizaci plánuje od základů předělat, jelikož jeho kritika programu pramení právě z oné restrukturalizace.

Ve svém konceptu uvádí zavedení silného institutu programového ředitele - jednoho namísto současných pěti na každý kanál. Chce tím zjednodušit celou strukturu ČT.

S tímto kandidátem by do České televize přišlo i dvacetiprocentní propouštění v průběhu následujících tří let. Propouštění by se nevyhnulo ani vedení ČT, jelikož jeho prioritním cílem je sestavit nový devítičlenný management, se kterým by Českou televizi začal vést.

2. Budoucnost jednotlivých programových okruhů

Ve své koncepci kritizuje Hynek Chudárek také ČT1 kvůli „nesmyslné soutěži s komerčními televizemi“, které na rozdíl od ČT vytváří svůj program za účelem zisku. ČT1 vidí jako mainstreamový kanál, který bude určen pro širokou veřejnost - tedy od zábavy až po dramatickou tvorbu.

Nezbytná změna by se měla uskutečnit i v hlavní zpravodajské relaci České televize - Události. Diváka chce Hynek Chudárek „posadit k televizi“ již před začátkem této zpravodajské relace a postarat se o to, aby divák od televize „neutekl“. Události by měly být také kratší a zmodernizovanější.

3. Financování České televize

Po celých 6 let by neinicioval navýšení koncesionářských poplatků. Prioritou v otázce financování zůstává především již zmíněná restrukturalizace a úsporná opatření.

Tento kandidát taktéž kritizuje rozsáhlost areálů České televize. Nepředpokládá však prodej pozemků ČT, ale spíše jejich lepší využití, popř. pronájem.

4. Specifika konkrétních kandidátských projektů

Svůj kandidátský projekt konzultoval s Františkem Lambertem - bývalým vrchním finančním, programovým ředitelem ČT. Hynek Chudárek nevylučuje jeho návrat do České televize v pozici externího poradce, ačkoliv byl František Lambert veden jako člen komunistických lidových milicí.

Hynek Chudárek se netají dobrými vztahy s poslanci. Sešel se s poslancem ODS Václavem Menclem, jenž uvádí, že je spolupracovníkem premiéra Nečase. Václava Mencla prý zná ještě z dřívějších seminářů v Poslanecké sněmovně a neshledává na jejich schůzce nic kontroverzního.

Na otázku, koho by si s sebou do České televizi přivedl, odmítl Hynek Chudárek odpovědět. Posilou pro Českou televizi by prý byl Zdeněk Šámal, často diskutovaná osoba všemi kandidáty. Žádnou dohodu spolu prý ale prozatím nemají.

Koncepci rozvoje České televize, kterou Radě ČT předložil Hynek Chudárek, si můžete prostudovat zde. Chudárkův motivační dopis zde.

Události, komentáře s Hynkem Chudárkem (zdroj: ČT24)