Uhde k volbě šéfa ČT: Zvolili jsme dobře

Praha – Českou televizi povede příštích šest let Petr Dvořák, někdejší ředitel televize Nova. „Zvolili jsme dobře. Petr Dvořák předvedl precizní výkon, ale dodržel i všechny parametry,“ uvedl na tiskové konferenci předseda Rady ČT Milan Uhde. Dvořákův projekt je podle Uhdeho ucelený se zřetelem ke kulturnímu poslání televize. Na Dvořáka čeká manažerská smlouva s platností od 1. října 2011 do 30. září 2017, která by neměla být tajná. Premiér Petr Nečas (ODS) na večerní tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že Dvořák byl ve volbě „nejvýraznějším kandidátem“.

Koncepce a motivace Petra Dvořáka zde.

Uhde také kvitoval, že Dvořákův projev trval přesně 9 minut a 55 sekund. Na projev měl každý z finálové pětice kandidátů vyhrazeno 10 minut. „To je manažerský přístup, který ho legitimuje k tomu, aby byl ředitelem,“ prohlásil Uhde. Dvořák k tomu dodal, že je rád, že ze svého projevu ještě dnes ráno vyškrtl čtyři věty, a tím ho na potřebných deset minut zkrátil.

Reakce neúspěšných kandidátů:

Hynek Chudárek: „Radši bych byl vítěz, ale jinak si myslím, že jsem postoupil dost daleko.“

Roman Bradáč: „Rada se rozhodla pro jinou koncepci, než kterou jsem prosazoval.“

Jan Svoboda: „Dělené třetí místo považuji za úspěch. Přeci jenom jsem bojoval s handicapem věku, což není úplně snadné.“

Radomír Šimek: „Nazval bych to jako nerovný boj s předem připraveným koncem.“

Dvořák poděkoval za důvěru, kterou od Rady ČT dostal. Doufá prý, že se mu podaří splnit, co slíbil. „Výzev, možností a problémů, které bude potřeba do budoucna řešit, těch je mnohem více, než se mi do mého projektu a proslovu podařilo dát. Mám na to ale šest let,“ řekl Dvořák s tím, že by avizovaných změn chtěl dosáhnout za první tři roky ve funkci. Uhde k tomu řekl, že pokud se Dvořákovi podaří splnit 66 procent jeho projektu, bude to dobrý výsledek. 

„Naprosto respektuji rozhodnutí rady ČT. Je to rozhodnutí, ke kterému jistě dospěla po zralé úvaze,“ řekl k volbě po jednání kabinetu premiér Nečas. „Osobně jsem přesvědčen, že pan ředitel Dvořák, kterému blahopřeji ke zvolení, byl nejvýraznějším kandidátem a že i jeho projekt byl nejkvalitnější,“ uvedl Nečas. Dvořákovo zvolení je podle něj přirozeným výsledkem volby.

K personálním změnám se Dvořák nevyjádřil

Už při slyšení před Radou ČT Dvořák řekl, že by rád spolupracoval s neúspěšným kandidátem na post ředitele Fero Feničem, pokud bude mít zájem. „Záleží na nápadech, které přinese, a podmínkách, se kterými přijde,“ uvedl Dvořák. K možným personálním změnám v současném managementu se Dvořák zatím nechtěl vyjadřovat. Žádná konkrétní jména nezmínil. Nejprve se chce s lidmi ve vedení ČT seznámit a až poté se rozhodne o případné další spolupráci. To samé platí i pro ostatní neúspěšné kandidáty, z nichž někteří měli podle Dvořáka ve svých projektech přínosné ideje.

Programy České Televize
Zdroj: ČT24

Podle Dvořáka první tři měsíce ve funkci nebudou jednoduché. Jako prioritu si klade schválení rozpočtu pro rok 2012. Změny, které Dvořák chystá, se ale neprojeví hned. Například programové změny se projeví nejspíš až na jaře, stejně tak koncept například hlavní zpravodajské relace Události nelze změnit hned, uvedl Dvořák. Nový ředitel chce také dostat televizi více do regionů, vrátit na obrazovky satiru a plánuje zavedení 5. kanálu zaměřeného na děti a mládež. Dvořák odhaduje, že vybudování nového kanálu by vyšlo na maximálně 150 milionů korun ročně, neboť televize může využít stávající technologie či svůj bohatý archiv. Nový kanál by měl vzniknout do konce roku 2012.

Komentář Jana Potůčka, šéfredaktora DigiZone.cz:

„Bylo to překvapivě rychlé a lehké. Dvořák byl o třídu výš než všichni ostatní kandidáti, takže ta volba byla naprosto jasná.“ 

Dvořák se vyjádřil i ke spekulacím, že se volba generálního ředitele uskutečnila jenom proto, aby se developeři mohli dostat k pozemkům ČT v Praze na Kavčích horách. „O prodeji pozemků může generální ředitel rozhodnout jenom ve spolupráci s Radou ČT,“ řekl Dvořák a na otázku, zda by on sám uvažoval o prodeji, se konkrétněji nevyjádřil. Je ale připraven si objekt Kavčích horách projít „od sklepa až po půdu“ a pokud budou některá aktiva televize zbytečná, „nechť se jich televize zbaví, ale za reálné ceny,“ řekl Dvořák.