Nový dokumentární cyklus ČT se zaměří na závislosti

Praha – Česká televize připravila nový dokumentární cyklus věnovaný závislostem. Scénář každého dílu je postaven na reálném příběhu závislého člověka, kromě závislosti na drogách, tabáku nebo alkoholu se cyklus věnuje i těm méně běžným, jako je závoslost na sexu, na lécích nebo na jídle. Při natáčení filmaři využili moderních digitálních technologií, důraz kladli především na důslednou práci s animací a grafikou. Závislosti poběží na obrazovkách ČT každé úterý večer, cyklus startuje příští týden ve 22:15 na ČT1.

Režisérka Šárka Slezáková využila i názorů předních českých adiktologů, psychiatrů, psychologů a dalších odborníků. Z obrazovky tak promluví například Petr Popov, Martina Těmínová, Hana Papežová, Magdalena Frouzová, Ivan Skalík, Ladislav Csémy, Jan Cimický, Eva Králíková a Daniel Köppl. 

„Při natáčení jsme se snažili vyhnout častému postupu rozhovorů s odborníky, takzvaným mluvícím hlavám. K tomuto cíli jsme se snažili využít možností, které poskytuje moderní digitální technologie. Při natáčení jsme použili reflexní klíčovací stěnu, v postprodukci jsme kladli důraz na důslednou práci s animací a grafikou,“ dodala režisérka.    

Dokumentární cyklus Závislosti je součástí projektu Můžu ti pomoct?, který se mimo jiné zabývá primární prevencí rizikového chování mladých lidí. Cyklus podpořila společnost Dialog Jessenius a vznikl v koprodukci České televize a společnosti Bratři s.r.o.