V budoucnu bude možná součástí závětí digitální majetek

Londýn – Server BBC píše o tom, jak budou vypadat poslední vůle v internetovém věku. Málokdo si asi dovede představit situaci, kdy se notář obklopený truchlícími chystá přečíst poslední vůli prastrýčka. „A své milované neteři odkazuji plný přístup ke svým internetovým účtům na bingo a poker a svému prasynovci všechny kredity do iTunes.“ Teď se to zdá nepravděpodobné, ale spousta lidí si hromadí digitální majetek. A tak možná budou v budoucnu chtít, aby ho jejich potomci podědili.

Skutečný notář Matthew Strain radí svým klientům s digitálním dědictvím už teď a tvrdí, že zmínit takový odkaz v závěti je užitečné. „Vzhledem k tomu, že se na internetu objevuje čím dál víc fotek, hudby a knih v digitálním formátu, je celkem žádoucí se zajímat o to, co se s obsahem stane, pokud autor zemře,“ vysvětlil. Lidé, kteří se o digitální majetek nestarají, riskují, že o něj po smrti přijdou a že svým příbuzným zanechají jen nesplacené účty.

Služba iCroak lidem s dědictvím digitálního majetku pomáhá

Otevřeně zmiňuje například internetovou službu nazvanou iCroak, která lidem s dědictvím digitálního majetku pomáhá. Za vstupní poplatek a pravidelné roční příspěvky nabízí uživatelům možnost majetek roztřídit a zřídit opatrovnické účty, v nichž shromáždí to, co chtějí zachovat nebo odkázat. Každý si stanoví dědice tohoto účtu a tento člověk k němu dostane přístupové kódy. Když majitel účtu zemře, dědic se pohodlně dostane k veškerému digitálnímu obsahu, který jeho původní vlastník chtěl zachovat.

Samozřejmě že někteří budou mít na svém účtu i odkazy poněkud delikátního charakteru, o nich se ale nemusí nikdo dozvědět, protože existuje možnost tyto položky označit tak, aby se po smrti majitele okamžitě smazaly. Dilema, co dělat s digitálním jměním po smrti, je nadmíru aktuální. Londýnská univerzita Goldsmiths nedávno přišla se studií, která ukázala, že digitální majetek je v současnosti hotový zlatý důl.    

Kelly Harmerová si třeba spoustu vzpomínek uchovává v podobě digitálních fotek online. Proto si chce být jistá, že pokud se něco přihodí, bude mít k materiálům její rodina a přátelé přístup. Po nedávné autonehodě si prý uvědomila, že by po její smrti všechen její majetek v kyberprostoru nenávratně zmizel, a tak si sepsala seznam stránek, přihlašovacích jmen a přístupových hesel a bezpečně ho uložila. Nezbývá než se nechat inspirovat. Stačí si jen rozmyslet, koho potěšíte účtem k internetové hře, kdo využije mobilní aplikace a komu udělají radost rodinné fotografie.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod