Z účtů uživatelů konzole Xbox ve 35 zemích zmizely peníze

Londýn - Dosud neznámí hackeři zcizili z účtů tisícovek uživatelů herní konzole Xbox společnosti Microsoft ve 35 zemích miliony liber, jak dnes informoval britský list The Telegraph. Česká pobočka Microsoftu nemá podle svých zástupců informace o tom, že by byl poškozený někdo z českých uživatelů, i když je pravděpodobné, že některé z nich podvodníci oslovili.

Hackeři prostřednictvím tzv. phishingového útoku nabízeli na falešném webu možnost získání bodů, za které je možné kupovat hry a další zábavu. Právě na této stránce pak poškození uživatelé sami hackerům poskytli detaily o svém účtu včetně přístupových hesel.

Britským uživatelům zmizelo z účtů Xbox Live v průměru 100 liber (2950 korun), někteří ale přišli o více než 200 liber. Podle listu dosud není jasné, kolik uživatelů oblíbené herní konzole bylo takto okradeno a o kolik peněz se celkem jednalo. „Tato situace nás jako společnost velice mrzí, nicméně se nejedná o jakékoli selhání zabezpečení služby Xbox Live, kterou Microsoft provozuje,“ prohlásila mluvčí českého Microsoftu Markéta Kuklová.

Podle The Telegraph kradli počítačoví zloději po několik týdnů z kreditních karet vždy jen malý obnos, což ztěžuje odhalení podvodu.

Aby mohl uživatel službu Xbox Live využívat, musí si vytvořit svoje konto s jedinečným názvem a také svojí postavičku, jejíž vzhled si může každý upravit zcela podle vlastních představ. Od listopadu 2010 je Xbox Live aktivní také v České republice. Platit za členství, které umožňuje poměřovat síly v jednotlivých hrách s hráči z celého světa, lze pomocí kreditní karty nebo je možné zakoupit speciální kupony v obchodech.