Večerníček odjede na kole na ČT2, plánují se i další změny

Praha – Po sedmačtyřiceti letech se dětský pořad Večerníček přesune z prvního programu České televize na ČT2. Stane se tak počínaje Novým rokem. Zároveň s ním se do vysílání druhého programu přemístí celý blok dětského vysílání po sedmnácté hodině. Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka tak vysílání pro děti posílí. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) je hlavním důvodem pokles sledovanosti Večerníčku. Zpravodajskému pořadu Události tak bude předcházet vědomostní soutěž Taxík. Dvořák upozornil i na další změny ve vysílacím schématu, přibudou např. nové seriály a některé pořady naopak z obrazovky zmizí, mezi nimi Pokondr live nebo Kolo plné hvězd.

Sice bude na ČT2, ale i tak si Večerníček uchová svůj tradiční čas 18:45. Podle Dvořáka se vedení ČT rozhodlo, že vysílání pro děti neupozadí, ale spíš posílí. „Vytvořili jsme na ČT2 dvouhodinový dětský blok, kde Večerníček bude jeho vyvrcholením,“ uvedl. Blok dětského vysílání by měl na ČT2 začínat v 17:00. Po Večerníčku navíc mají následovat další dětské seriály. „My jsme si dělali výzkum u diváků a zjistili jsme, že pokud dodržíme čas Večerníčku, pak český divák už umí dnes používat dálkový ovladač a umí si na ČT2 přepnout,“ uvedl Dvořák.

Pokondr live, Výletníci a Kolo plné hvězd zmizí ze scény úplně

Večerníček svým ústupem ze slávy táhl ke dnu i následné zpravodajské Události, uvedl deník. Před ty nyní zkusí ČT1 postavit podvečerní vědomostní soutěž Taxík, která se upraví a rozšíří o další moderátory. V rámci dalších plánovaných změn se příští rok už nebude vysílat pořady Pokondr live, Výletníci ani pamětnické Kolo plné hvězd. Naopak vznikne seriál pro mladé rodiny s dětmi. „ČT není muzeum televizní tvorby, musí omladit typy pořadů i publikum. Ale cesta ke střední generaci potrvá dva roky,“ řekl MfD Fridrich.

ČT příští rok chystá pokračování úspěšných cyklů jako Zdivočelá země nebo Vyprávěj. Od ledna také začne vysílat patnáctidílný rodinný seriál Život je ples s Danielou Kolářovou, Radoslavem Brzobohatým a Vilmou Cibulkovou. Od BBC koupila ČT seriál Opatství Downton oceněný cenou Emmy za seriál roku 2010, chystá také seriály Kennedyové, Borgiové nebo Impérium: Mafie v Atlantic City.

Na Nový rok odstartuje i Svěrákův film Kuky se vrací

Původní dramatické tvorbě bude podle Dvořáka znovu vyhrazen nedělní hlavní večerní vysílací čas, na Nový rok to odstartuje i rodinný film Kuky se vrací. Z dalších pořadů ČT pozastavila Pod pokličkou nebo Kuchařská pohotovost, Kluci v akci zůstávají, ale jejich podoba se bude měnit. Druhý program ČT bude podle ředitele Dvořáka sedmkrát v týdnu od osmé hodiny večerní vysílat dokumenty. Nabídne také nový cyklus Velikáni filmu, vždy dva snímky týdně od jedné režisérské legendy typu Vláčila, Felliniho, Buňuela nebo Polanského. Plánuje se rozšíření nočního filmového klubu. Zda bude Česká televize usilovat o koupi vysílacích práv na mistrovství Evropy ve fotbale, nebude televize nyní komentovat, uvedl ředitel.

Podle průzkumů sledují děti a mladí diváci hlavně televizi Nova, TV Barrandov s Animáčkem zas vykazuje v téže skupině jasný nárůst. První program ČT, který byl donedávna baštou dětského vysílání, se podle MfD ocitl jen těsně před Primou. Ta si však další velkou skupinu teenagerů připisuje díky kanálu Cool.