Náklady na výstavbu studia Brno klesnou o stovky milionů

Brno - Náklady na výstavbu nového studia ČT Brno klesnou z plánovaných 600 milionů korun na zhruba 350 až 400 milionů. Na dnešním výjezdním zasedání Rady ČT v Brně to řekl předseda rady Milan Uhde, informaci potvrdil i generální ředitel televize Petr Dvořák. Dojde podle nich k úpravě projektu studia. Jednou ze změn je i to, že původně plánovaný ateliér má být vystavěn levněji. Stavební povolení na studio je podle Uhdeho už vydáno, mělo by být doručeno během několika dní.

„Členové rady to přijali s velkým uspokojením,“ řekl k plánovaným úsporám Uhde. Nové brněnské studio by mělo stát na pozemcích v Brně-Líšni, které ČT koupila od Zetoru. Dvořák uvedl, že studio by mělo vyjít na 350 až 400 milionů korun, přesná čísla se ještě budou dolaďovat. Stavba by měla být hotová do léta 2013. Původně se hovořilo o ceně mezi 600 až 750 miliony. Studio by mělo začít vyrábět v polovině roku 2014.

Příští rok má ČT vypsat tendr na dodavatele stavby

Projekt plánů na stavbu nového brněnského studia už se v minulosti několikrát ocitl v ohrožení. O pozastavení projektu kvůli vysokým nákladům hlasovala v červenci Rada ČT, návrh ale neprošel. Studio v Brně se stalo i jedním z témat předvolební kampaně před volbou generálního ředitele televize.