ČT získala hlavní cenu v anketě Křišťálová Lupa 2011

Praha - V pražském divadle Archa dnes byly vyhlášeny výsledky šestého ročníku ankety Křišťálová Lupa 2011 - Cena českého Internetu. Hlavní ocenění za Projekt roku získala Česká televize za své webové a mobilní aktivity. Osobností roku 2011 se stal Tomáš Čupr, inspirací roku aplikace časopisu Respekt pro iPad a kategorii nejsilnějších značek internetu All Star vyhrála společnost Seznam.cz.

Vítězové vzešli z hlasování široké veřejnosti a odborné poroty, které probíhalo v období od 19. září do 25. října 2011. „Ve finále se letos objevila stovka projektů a polovina z nich dokonce vůbec poprvé. V historii ankety jde o rekordní číslo a dokazuje to, jak se digitální sféra dynamicky proměňuje,“ přibližuje průběh hlasování Ján Simkanič, výkonný ředitel společnosti Internet Info, který slavnostním vyhlášením provázel společně s moderátorem Tomášem Hanákem.

Rozhovor s Milanem Fridrichem (zdroj: ČT24)

Prestižní cenu Projekt roku získala Česká televize za své výrazné aktivity na webu a v mobilních zařízeních. „Úspěch České televize je zcela zasloužený. Díky týmu pod vedením Milana Fridricha dokázala ČT naplno využít všechny možnosti nových technologií a slouží jako stálá inspirace pro ostatní poskytovatele obsahu,“ zhodnotil výsledek šéfredaktor Lupa.cz Patrick Zandl.

Milan Fridrich: „Česká televize se stala z hlediska mobilních aplikací a mobilů jedničkou v dodávání obsahu. Máme 370 tisíc stažení do mobilních telefonů a tabletů a denně tyto služby využívají desítky tisíc lidí. ČT je v tomto pelotonu vepředu.“

„ČT chce vybudovat novou silnou identitu v oblasti tzv. chytrých televizorů, které nabídnou například super teletext, různé možnosti sledování i možnost stahovat si odvysílané pořady – televize se tak stane něčím podobným, co je internet nebo tablet. Televize nemusí mít s trendy problémy, musí ale rychle reagovat na změny, které se odehrávají.“

O výsledcích rozhodovala porota i veřejnost

Zakladatel a majitel slevového serveru Slevomat.cz Tomáš Čupr získal titul Osobnost roku a navázal tak na loňské vítězství svého projektu v hlavní kategorii. Kritizovaná novela loterijního zákona s přílepkem o cenzuře internetu získala Anticenu. Kromě těchto tří kategorií letos odborná porota rozhodla také o Inspiraci roku, kterou se stal Respekt pro iPad, a přidělila cenu Globální projekty českých tvůrců projektu Socialbakers.com. V ostatních kategoriích již rozhodovala internetová veřejnost.

Ve výsledcích ankety dominoval Seznam.cz. Ten získal zcela nové ocenění All Star, o které se utkaly nejsilnější značky českého internetu napříč obory, jeho Mapy.cz uspěly v kategorii Nástroje a služby a za multiplatformní Mapy.cz obdržel cenu i v kategorii Mobilní služby. Přímý konkurent Google.cz zase vyhrál v prestižním souboji vyhledávačů. Rekord v počtu vítězství si znovu pojistilo zpravodajství iDNES.cz. Dalšími vítězi se stalo Aukro.cz v kategorii Internetové obchodování, 1000 věcí, co mě serou v kategorii One (wo)man show nebo ČSFD.cz v kategorii Zájmových webů.

Přehled výsledků:

Hodnocení odborné poroty:

  • Projekt roku: Webové a mobilní aktivity České televize
  • Osobnost roku: Tomáš Čupr
  • Anticena: Přílepek loterijního zákona o cenzuře internetu
  • Inspirace roku: Respekt pro iPad
  • Globální projekty českých tvůrců: Socialbakers.com

Hlasování veřejnosti:

  • All Star: Seznam.cz
  • Internetové obchodování: Aukro.cz
  • Mobilní služba: multiplatformní Mapy.cz
  • Nástroje a služby: Mapy.cz
  • One (wo)man show: 1000 věcí, co mě serou
  • Vyhledávače: Google.cz
  • Zájmové weby: ČSFD.cz
  • Zpravodajství: iDNES.cz
  1. Mapy.cz
  2. jizdnirady.id­nes.cz
  3. Wikipedia.cz
  4. iVysílání.cz
  5. ZnámýLékař.cz
  6. NejŘemeslníci.cz
  7. Jízdomat.cz
  8. Theses.cz
  9. Podnikání.cz
  1. iDNES.cz
  2. Novinky.cz
  3. Aktuálně.cz
  4. ČT24.cz
  5. IHNED.cz
  6. Blesk.cz
  7. Lidovky.cz
  8. E15.cz
  9. Česká pozice
  10. zpravy.rozhlas.cz
  1. Mapy.cz pro iPhone, Android a Symbian
  2. Recepty.cz pro iPad
  3. iVysílání pro iOS, Android
  4. Pubtran pro Android
  5. ČTK pro iPhone, iPad a Android
  6. Respekt pro iPad
  7. iKatastr pro iPhone, iPad a Android
  8. Mobilní Scuk
  9. Dlužníček pro Android
  10. TAXIcheck pro Android a Symbian

Kompletní výsledky hlasování