Google Chrome předstihl Firefox

New York – Internetový prohlížeč Chrome od společnosti Google se v listopadu na globálním trhu poprvé dostal před browser Firefox. Chrome minulý měsíc nadále rychle doháněl náskok nejpoužívanějšího prohlížeče Internet Explorer od Microsoftu. Na ten by chtěl Google Chrome v budoucnu zaútočit.

„Můžeme se těšit na úchvatnou bitvu mezi Microsoftem a Googlem, protože tempo růstu Chrome naznačuje, že se globálně stane skutečným konkurentem Internetu Explorer,“ uvedl šéf společnosti StatCounter Aodhan Cullen.

Podíl prohlížeče Chrome na světovém trhu se v listopadu vyhoupl na 25,7 procenta, což byl proti situaci před rokem zhruba dvojnásobek. Tržní podíl Firefoxu klesl meziročně o šest procentních bodů na 31,2 bodu. Podíl Exploreru se snížil na 40,6 procenta z loňských 48,2 procenta.

Daleko na čtvrtém místě je prohlížeč Safari od společnosti Apple s podílem 5,9 procenta a browser Opera s pouhými 1,8 procenta trhu. Údaje firmy StatCounter jsou založeny na úhrnných datech z více než tří milionů webových stránek a vzorku více než 15 miliard jejich zhlédnutí za měsíc.