Spor RTA s Primou se vyhrocuje, Prima podává žalobu

Praha - Televize Prima se brání ve sporu se sdíleným vysíláním trestním oznámením a civilní žalobou proti Regionální televizní agentuře (RTA). Prima obviňuje agenturu, že na společné kmitočty s jejím nejsledovanějším kanálem nemá nárok. Agentura údajně šíří nepravdivá tvrzení o nárocích na připojování do programu Primy až do roku 2018.

Prima chce od ledna nahradit vysílání své hlavní stanice programem Prima family, čímž by se zřejmě vyhnula povinnému sdílení frekvencí s regionálními vysílateli, tedy s RTA. Agentura se domnívá, že se Prima této povinnosti zbavila účelově a minulý týden oznámila, že se kvůli tomu chce obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání a Český telekomunikační úřad a bude také žádat o senátní slyšení.

Diváci mohou zůstat v klidu, změna se netýká programu

Prima se plánuje vyhnout povinnému sdílení frekvencí s regionálními vydavateli tím, že od ledna nahradí vysílání své hlavní stanice programem Prima family. „Pro diváky to nebude znamenat v podstatě nic, ta změna je víceméně technická, to není změna, která se dotkne programu jako takového,“ uvedl programový ředitel Primy Petr Vladyka. RTA se ale domnívá, že se Prima této povinnosti zbavila účelově a chce podat proto několik stížností.

„Každý provozovatel vysílání se může z jakéhokoli důvodu rozhodnout, že vysílání dle určité konkrétní licence ukončí. Licence mohou být také odnímány a provozovatelé vysílání nemusejí žádat o jejich prodloužení. Nemůže být proto pravdou, že by se regiony RTA mohly spoléhat na to, že program Prima televize bude vysílán až do roku 2018,“ uvedl generální ředitel FTV Prima Marek Singer v dopise, který přiložil ke stížnostem.

Spor komentuje také člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Petr Štěpánek. „Prima family ve skutečnosti není žádný nový program, nýbrž stále ten samý, pouze s jiným logem. Pořady, lidé, studia i cesty přenosového signálu zůstávají stejné (…) Prima páchá nemravný podfuk a České radiokomunikace jsou jeho spolupachatelem,“ dodal.  Také někdejší výkonný ředitel televize Prima a současný šéf RTA Pavel Zuna nechce, aby RTA odcházela do sítě s horším pokrytím. „Chceme zůstat s Primou jako děda Komárek ve své chalupě na samotě u lesa,“ uvedl Zuna.