ČT věnuje nedělní večer památce Václava Havla

Česká televize dnes na ČT1 a ČT2 od 18 hodin zahájí mimořádné vysílání, kterým divákům připomene osobnost bývalého prezidenta republiky, politika světového věhlasu, disidenta a dramatika Václava Havla. Do vysílání ČT1 se podařilo zajistit premiéru snímku Odcházení – jediného filmu, který Václav Havel nejen napsal, ale i režíroval. ČT nabídne také několik dokumentů, vzpomínkových pořadů i záznamů z Havlovy literární a dramatické tvorby.

Česká televize do vysílání zařazuje změnou programu následující pořady:

ČT1 18:40 Jednou budem dál: Zamyšlení exprezidenta Václava Havla nejen o současné politické situaci v České republice u příležitosti výročí 20 let Listopadu 89. Režie P. Slavík.

ČT1 20:00 Odcházení: Premiéra filmové podoby divadelní hry, kterou Václav Havel napsal a zároveň jako svůj filmový debut režíroval. Střet odcházejícího politika, kancléře Riegra, s nově nastupující generací politiků, odehrávající se v zápletce kolem vystěhování z vládní vily. Hrají: V. Chramostová, D. Havlová, E. Holubová, J. Abrhám, J. Budař, J. Lábus, O. Kaiser, I. Uhlířová, J. Kraus, S. Zindulka, B. Seidlová, J. Macháček, M. Krobot, M. Forman, J. Dušek, P. Landovský, M. Labuda, J. Bartoška, K. Heřmánek, M. Novotný.

ČT1 21:30 Václav Havel očima Ondřeje Trojana: Dokument z cyklu GEN – Václav Havel (1936), dramatik, spisovatel. Dokument zachycuje Václava Havla v roce 1992, kdy se na protest proti plánovanému rozdělení Československa vzdal funkce federálního prezidenta. Je v té chvíli řadovým občanem, který se schází s přáteli a zároveň nepřestává být politikem s velkým vlivem. Exkluzivní pohled do soukromí mimořádné osobnosti natočil režisér nastupující generace (FAMU 1990) O. Trojan.

ČT1 21:45 Už je to tady: Záznam koncertu pořádaného z iniciativy Václava Havla k dvacátému výročí politických změn v Československu a pádu železné opony z prostor Pražské křižovatky. Účinkují: Lou Reed, Suzanne Vega, Joan Baez, Renée Fleming, Jiří Stivín a další. Hraje Pražská komorní filharmonie, dirigent J. Bělohlávek. Režie A. Rezek.

ČT1 23:50 Jednou budem dál: Zamyšlení exprezidenta Václava Havla nejen o současné politické situaci v České republice u příležitosti výročí 20 let Listopadu 89. Režie P. Slavík.

ČT2 18:00 Largo desolato: Záznam divadelní inscenace světoznámé hry Václava Havla v nastudování Divadla Na zábradlí v Praze (1991). Hrají: J. Bartoška, J. Preissová, O. Pavelka, V. Dlouhý, I. Chýlková, V. Bedrna, O. Vlach, J. Přeučil, T. Brodská a další. Divadelní režie J. Grossman. Kamera J. Špelda. Televizní režie V. Polesný.

ČT2 20:00 Václav Havel, Praha – Hrad: Dokument s podtitulem Slibuji na svou čest a svědomí mapuje příchod Václava Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990. Dobové archiválie a dokumenty. Režie P. Jančárek.

ČT2 21:00 Fenomén Hrádeček aneb duchové pod Břečtejnem: Úvaha o historii jednoho z koutů Podkrkonoší, kterým procházely dějiny, o polorozpadlém hradu, o starých stromech, o divadle, které se tam hrálo a dodnes hraje, a o muži s velkou hlavou, který to všechno zpovzdálí pozoruje.

Ve filmu jsou obsaženy jak dokumentární, tak hrané pasáže. Vypovídají v něm vedle historiků a ochránců přírody nejen starousedlíci z Hrádečku, ale také režisér filmu Andrej Krob, bývalý prezident Václav Havel či herec Pavel Landovský. S nimi prozkoumáváme události spojené s tímto místem za posledních čtyřicet let. Scénář a režie A. Krob.

ČT2 22:00 Audience : Záznam jedné z nejpopulárnějších divadelních her Václava Havla v podání souboru Činoherního klubu. Hrají: J. Abrhám a P. Landovský. Režie: J. Menzel.

ČT2. 23:20 Třistatřicettři: Zábavná literární revue (2003), v níž si moderátoři Jan Lukeš a Jan Schmid povídali s Václavem Havlem o tom, jak prezidentská léta změnila jeho pohled na život a tvorbu a zda jako spisovatel chce začít úplně znova a odjinud. Své představy a plány představil především sám Václav Havel, o jeho minulosti, působení a tvůrčím i osobním vlivu hovořili také jeho přátelé a souputníci. Pozvání tehdy přijali Karel Schwarzenberg, editor Jan Šulc, básnířka Viola Fischerová, architekt Miroslav Masák, herečka Marie Málková, režisér Andrej Krob, historička umění Anna Fárová, fotograf Karel Cudlín a Ondřej Němec. Režie P. Nikolaev.