Rok 2012 slibuje ještě chytřejší chytré telefony

Praha - Rok 2012 bude velkou výzvou pro výrobce mobilních telefonů. Trend je jasný – v kurzu jsou výkonné, lehké multimediální přístroje. Společnost Microsoft plánuje, že za podpory Nokie s nejnovějším operačním systémem Windows Phone dohoní Android firmy Google a iOS od Applu.

Ještě chytřejší než doteď – to je společné motto pro telefony všech výrobců. I tchajwanské HTC chce mít v příštím roce ještě výkonnější a rychlejší mobily. Ohlašuje už 4 jádrové procesory. „Streamovaná videa s vysokým rozlišením půjdou přehrát i bez záseků. Idea je, že kamkoliv půjdete, tam se do vteřiny připojíte a budete moct hrát a sledovat video,“ upozornil editor TechRadar Gareth Beavis.

Další velký hráč - Apple - uvedení nového smartphonu zatím nepotvrdil. Fanoušci i odborníci ale čekají, že se iPhone5 na trhu objeví už v březnu. „Mezi představením iPhone 4 a vylepšeným iPhone 4s uplynula dlouhá doba, proto jsme byli velmi překvapení, když jsme viděli skoro stejný přístroj. Myslím, že problém byl na straně Applu, Stevu Jobsovi se zkrátka něco nezdálo,“ míní Beavis.

Mobilní trendy pro rok 2012 (zdroj: ČT24)

Applu na paty šlape Samsung s chytrým telefonem Galaxy S2. Za prvních pět měsíců od uvedení na trh se jich prodalo přes 10 milionu kusů, víc než nových iPhonů. „Samsung Galaxy S2 je tenčí, rychlejší, elegantnější, má vše, co lidé chtějí, pokud nestojí o iPhone, je to slušná alternativa. U Galaxy S3 bude displej ideální pro přehrání videí díky ještě vyššímu rozlišení,“ dodává Beavis.

Velkou bitvu na telekomunikačním trhu začal hrát i Microsoft. Snaží se konkurovat svým operačním systémem Windows Phone. Předchozí verze moc úspěšné nebyly, ale poslední se za podpory finské Nokie dere do popředí zájmu. Úspěšné partnerství obou firem potvrzuje telefon Lumia 800.

„Myslím, že Nokia zareagovala s dotykovými telefony pomalu. Ale poslední Windows Phone přináší něco jiného, kombinuje znalosti hardwaru a vůbec trhu,“ podotkl Ernest Doku, mobile phone expert z uSwitch.com. Většinu novinek výrobci předvedou na veletrhu v Barceloně na přelomu února a března. Už teď je ale jisté, že se fanoušci mají v příštím roce na co těšit.