ČT letos spustila nové webové stránky i ceněnou aplikaci iVysílání

Praha – Rok 2011 byl pro divizi Nová média přelomový. Jednak v jejím čele Milana Fridricha vystřídala Pavlína Kvapilová, jednak se zásadně proměnila podoba webu České televize, zpravodajské ČT24 i sportovní ČT4. K tomu přibyly i dvě nové stránky regionálních studií v Brně a Ostravě. Postupně se také podařilo zprovoznit aplikace iVysílání, ČT24 a ČT4 pro většinu hlavních operačních systémů v chytrých telefonech. Nové weby mají podle Fridricha ukázat ČT jako veřejnou službu, která umí dělat atraktivní pořady i pro internetového diváka.

První letošní novinkou byla nová grafická podoba stránek České televize. Titulní strana nově nabízí přehlednější grafickou strukturu i dostupnější doplňkové služby. Hlavní strana promuje zajímavé pořady na všech čtyřech kanálech, nabízí tipy známých osobností i záznamy uložené v i-vysílání. Všechny čtyři kanály dostaly v lednu svůj web, přičemž weby ČT1 a ČT2 už byly spuštěny v novém kabátu, který měl mimo jiné usnadnit sledování televize v mobilních telefonech a tabletech.

Změnou prošla i populární služba i-vysílání, která nabízí sledování stovek hodin pořadů v archivu ČT. Změnila se jeho struktura, design a přibyla i personalizace. ČT se navíc rozhodla pro přechod z videoformátu Windows Media (WMV) na Flash video (FLV), přesněji formát H.264. Překódovala tak veškerý dosavadní videoobsah do nového formátu pro webový streaming.

11. července byly spuštěny nové stránky ČT24 uzpůsobené i pro mobilní telefony a tablety. Nový design navazoval na stránky kanálů ČT1 a ČT2 s jednoduchou mřížkovou strukturou a důrazem na fotografie. V základní nabídce ubyly některé rubriky, naopak novinkou byla možnost, aby diváci zasílali své videopříspěvky z počítače i mobilního telefonu.

  • Webové stránky ČT4 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3154/315314.jpg
  • Nový web ČT24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2703/270227.jpg
  • ČT24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2737/273625.jpg
  • Nový web ČT24 - živé vysílání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2703/270228.jpg

V polovině srpna pak byl spuštěn v nové podobě i web sportovního kanálu ČT4. Ten nabízí kromě aktuálních výsledků a přímých přenosů i zajímavá videa a různé kuriozity, také sem mohou diváci přispívat se svými videi. Prostřednictvím rubriky „Pořady ČT4“ je web propojen s videoarchivem „iVysílání“, kde lze sledovat ze záznamu vybrané sportovní pořady. Ty největší sportovní akce, jako jsou olympijské hry v Londýně 2012 nebo fotbalové euro v Polsku a na Ukrajině, pak mají speciální stránky.

Milan Fridrich:

„Nové weby by měly ukázat ČT jako veřejnou službu, která umí dělat atraktivní pořady i pro internetového diváka. Nechceme jen hezčí weby, smyslem je modernizovat a prohloubit online komunikaci televize a diváků.“

Jedenáctého listopadu byly spuštěny webové stránky regionálních studií v Brně a Ostravě. Diváci z Moravy a Slezska tak získali na internetu prostor, kde se mohou rychle dostat k informacím o svých regionálních studiích ČT, oblíbených pořadech i lidech, kteří je připravují. Klíčovou součástí obou webů je samozřejmě zpravodajská sekce nabízející ucelené informace z daných regionů. „Dva nové regionální weby přinášejí divákům lepší kontakt s Českou televizí. Snažíme se tak jít za obyvateli Moravy a Slezska. Řadě lidí vyhovuje servis přizpůsobený jejich regionu, ke kterému mají vzhledem k místu bydliště samozřejmě vztah,“ uvedla výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová.

Programátoři už také pracují na nové podobě webu www.udalostivregionech.cz, který by měl díky dynamické mapě umožnit snadné vyhledávání videí – reportáží pocházejících z okolí bydliště každého z diváků v celé České republice. Vylepšen bude také přístup ke kontaktům na regionální zpravodaje.

Uživatelé chytrých telefonů už mohou brouzdat i v archivu ČT

V červenci se ČT podařilo spustit aplikaci iVysílání pro operační systém iOS. Uživatelé iPhonů a iPadů tak mohli sledovat veškeré pořady odvysílané za posledních sedm let, na které má ČT internetová práva. Uživatelé iPadů mohli sledovat iVysílání dokonce už od konce května. Aplikace nabízí možnost sledování aktuální nabídky právě odvysílaných pořadů, stejně jako hledání podle abecedy, data vysílání nebo žánru (seriály, dokumenty, sport, hudba, zábava, děti a mládež, vzdělávání, zpravodajství, publicistika, magazíny a náboženské pořady). Rubriky počítají s nejsledovanějšími pořady dne, týdne nebo profesionálním výběrem ČT z archivu. Lze rovněž vidět, co sledují ostatní uživatelé iVysílání, a využít nabídky „Nepřehlédněte“.

V září se rozeběhlo iVysílání i pro uživatele chytrých telefonů se systémem Android. Také tu ČT vyvíjela se společností Motion Media, která už se podílela i na předchozí aplikaci pro iOS. „Aplikace pro Android je maximálně přehledná a jednoduchá, maximálně intuitivní. Pokud zjistíme, že některé věci přebývají nebo chybí, tak stejně jako u jiných aplikací vytvoříme rychlou aktualizaci, aby používání iVysílání bylo pro uživatele co nejpříjemnější,“ uvedl při spuštění Milan Fridrich.

V prosinci se pak své verze dočkali i uživatelé tabletu Samsung Galaxy Tab, aplikaci je možné stáhnout ve variantě pro Samsung Tab 7.0 Plus i pro velké tablety Samsung Tab 10.1 a 8.9.

Kompletní přehled všech aplikací ČT pro chytré telefony a tablety včetně odkazů ke stažení najdete v této zprávě.

Česká televize tak nyní nabízí divákům již čtrnáct aplikací. Aplikace ČT24 i aplikace ČT4 mají obě své verze pro Apple iPhony, speciální pro iPady a dále pro systémy Google Android, Nokia Symbian^3 a Samsung Bada. Aplikace iVysílání byla dosud k mání pro Apple iPhony, speciální pro iPady, další pro Google Android a nyní nově speciální pro Samsung Galaxy Tab. Česká televize aktuálně připravuje ještě několik posledních aplikací pro smartphony a tablety. Před dokončením je aplikace iVysílání pro Nokia Symbian^3 a finišují práce na aplikacích ČT24 a ČT4 pro systém Microsoft Windows Phone 7.

Jak vyplývá z grafu průzkumu společnosti Mediasearch, tak je zpravodajská aplikace ČT24 mezi uživateli nejvyužívanější. Aplikace pro ČT4 pak obsadila páté místo za Novinkami, iDnesem a Aktuálně.cz.

ČT vyhrála Křišťálou lupu a stala se i Vizionářem roku

V závěru roku získala ČT prestižní cenu Projekt roku na šestém udílení ankety Křišťálová lupa. Česká televize získala ocenění za své výrazné aktivity na webu a v mobilních zařízeních. „Úspěch České televize je zcela zasloužený. Díky týmu pod vedením Milana Fridricha dokázala ČT naplno využít všechny možnosti nových technologií a slouží jako stálá inspirace pro ostatní poskytovatele obsahu,“ zhodnotil výsledek šéfredaktor Lupa.cz Patrick Zandl.

ČT bodovala i v dalších kategoriích: videoarchiv iVysílání skončil čtvrtý v kategorii inspirace roku, stejnou příčku obsadily i stránky ČT24 mezi zpravodajskými portály a aplikace iVysílání pro iOS a Android skončila na třetím místě mezi mobilními službami.

Už v červnu ocenili uživatelé živé vysílání ČT24 a zpravodajství na mobilních platformách iPhone a Android, když ČT vyhrála anketu Mobilní aplikace roku 2011 pořádanou sdružením TUESDAY Business Network. Celkem hlasovalo téměř pět tisíc uživatelů, kteří v devíti kategoriích vybírali ze 171 nominovaných aplikací.

Aplikace iVysílání pro iPady pak získala i ocenění v letošní prestižní anketě Internet Effectiveness Awards 2011, která vybírá nejefektivnější internetová a mobilní řešení na českém internetovém trhu. Sdružení Czech-Inno ve spolupráci s agenturou Czech-Invest a ministerstvem průmyslu zase České televizi udělilo titul Vizionář roku 2011, a to za sekci Nová média.

Budoucnost ve znamení HbbTV

V příštích letech se chce ČT zaměřit na hybridní vysílání HbbTV, prvním krůčkem bude spuštění nového HD teletextu v satelitním vysílání, k tomu by mělo dojít na jaře 2012. „Chceme vyslat silný signál, že hybridní televize HbbTV je cesta, kterou chceme jít. Je to platforma, kterou podporuje i Evropská vysílací unie,“ uvedla výkonná ředitelka Nových médií Pavlína Kvapilová. 

Kromě teletextu ve vysokém rozlišení umožní hybridní televize například hlasovat přes ovladač v televizních anketách nebo ohodnotit hosta pořadu Hyde Park ČT24. Přes dálkové ovládání hybridní televize bude přístupný i televizní archiv iVysílání, který už nyní na internetu obsahuje zdarma zhruba pět let odvysílaných pořadů. Sportovní fanoušky potěší při vysílaných zápasech tabulky, přehledy, sestavy týmů i informace o jednotlivých sportovcích.