SMS zpráv s přáním šťastného nového roku ubylo, Češi radši volali

Praha - Během Silvestra a v prvních hodinách Nového roku Češi spíše telefonovali, než posílali krátké textové zprávy SMS. I tak počet hovorů v mobilních sítích ve srovnání se Silvestrem 2010 klesl o pět milionů na 52 milionů volání. Podle informací operátorů navíc celkový počet poslaných SMS se meziročně snížil o pět procent na 40 milionů.

Nárůst počtu odeslaných multimediálních zpráv MMS zaznamenali ve svých sítích operátoři Vodafone a T-Mobile, konkrétně o osm procent, respektive o dvě procenta. V síti O2 počet MMS ale klesl o 4,5 procenta.

Mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický:

„Silvestr jasně potvrdil letošní rozmach chytrých telefonů. Poslední den v roce lidé přenesli prostřednictvím internetu v mobilu oproti loňsku více než dvojnásobek dat. Zvýšil se i počet odeslaných MMS a SMS zpráv z mobilu, mírně naopak klesl objem SMS odeslaných z webu i počet hovorů, což je dáno tím, že letos poslední den v roce nebyl pracovní.“ 

Kolem půlnoci i přes výrazné krátkodobé zatížení fungovaly všechny sítě bez problémů. „Nejvíce se zákazníci činili v první hodině po půlnoci, kdy bylo v síti T-Mobile zaznamenáno více než 2,8 milionu volání. V éteru bylo nejživěji během prvních patnácti minut nového roku, kdy bylo spojeno přes milion hovorů,“ uvedl mluvčí T-Mobilu Jiří Janeček. Největší nápor SMS pak přišel mezi čtvrt a půl jednou Nového roku.

Mobilní telefon
Zdroj: ČT24

Volání neustalo ani v průběhu prvních ranních hodin Nového roku, uvedl mluvčí O2 Hany Farghali. Například ráno mezi 04:00 a 05:00 bylo spojeno téměř 200 tisíc hovorů, což je stejné množství jako před rokem. Celkem zákazníci operátora uskutečnili v prvních pěti hodinách Nového roku téměř pět milionů hovorů.

Co se týče posílání SMS, Silvestr jen potvrdil klesající trend z loňského Štědrého dne. Počet vánočních hovorů byl v porovnání s předchozím rokem vyšší. Tuzemský trh mobilních telefonů je výrazně nasycený. Počet aktivních SIM karet se pohybuje kolem 13,5 milionu. 

Vydáno pod