Íránský ajatolláh brojí proti nemorálním sociálním sítím

Teherán - Íránci by si neměli zřizovat účty na sociálních sítích, protože to odporuje pravidlům islámu. Prohlásil to dnes vysoký představitel íránské duchovní správy ajatolláh Lotfolláh Safí-Golpajgání. Internet podle něj obsahuje nepatřičný obsah, jehož šíření je hříšné. Informovala o tom polooficiální íránská agentura ISNA. Írán nyní zavádí další opatření ke kontrole internetu. Například uživatelé internetových kaváren budou sledováni bezpečnostními kamerami.

„Návštěva jakýchkoli webových stránek, které propagují amorální jednání a podkopávají víru, je v rozporu s normami islámu, a je proto zakázaná,“ řekl ajatolláh. „Účast v podobných společenstvích (sociálních sítích) je už sama o sobě hříchem.“ Povoleny jsou podle íránského duchovního jen stránky s náboženským obsahem, které k amorálnímu jednání nevyzývají.

Podle oficiálních íránských údajů je v zemi komunikace prostřednictvím sociálních sítí populární. Ke svým akcím ji využívají i aktivisté opozice. Navzdory technickým překážkám, které stát využívání Facebooku a Twitteru klade, má v sociálních sítích svůj účet na 17 milionů Íránců.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24

Pět milionů - tolik webových stránek íránské úřady blokují

Íránské úřady podle odhadu odborníků blokují zhruba pět milionů webových stránek. Státní orgány připravují k provozu autonomní národní komunikační síť, její spuštění bylo ale už několikrát odloženo.

Vydáno pod