Nova převezme komunikační službu ICQ

Praha - Provozovatel televizní stanice Nova, společnost CET 21, převezme od portálu Centrum.cz komunikační platformu ICQ na českém a slovenském trhu. Uvedl to dnes server DigiZone. Nova zatím nechtěla transakci oficiálně komentovat. Centrum už ale mediální agentury informovalo o ukončení spolupráce.

„Vše oznámíme na tiskové konferenci příští týden,“ řekl serveru ředitel PR Novy Vladimír Mužík. Již ve středu ale mediální agentury obdržely dopis od provozovatele portálu Centrum.cz, společnosti Centrum Holdings, a služby ICQ o ukončení vzájemné spolupráce. „Včera jsme společně s ICQ informovali mediální agentury, že společnost Centrum Holdings přestane od 13. března 2012 přeprodávat reklamní prostor ICQ v ČR,“ potvrdil bez dalších podrobností mluvčí Centrum Holdings Jiří Hájek.

Podle šéfredaktora Digizone Jana Potůčka dochází ke změně parntera proto, že společnost ICQ nebyla spokojena s tím, jak se Centrum stará o její služby na českém trhu. Lokální partner zajišťuje pro ICQ veškerou propagaci, prodává reklamní prostor v dané zemi. Může si rovněž započítávat návštěvnost ICQ do celkové návštěvnosti svých internetových projektů. Toho chce zřejmě Nova využít. „Protože TV Nova má určitý ambiciozní plán obsadit první příčky návštěvnosti internetu v ČR, tak ICQ jí k tomu částečně pomůže,“ podotkl Potůček.

ICQ v Česku nabízí jednak tzv. klienta pro samotnou komunikační službu, tedy program pro posílání zpráv mezi uživateli přes internet v reálném čase, a také obsahový web ICQ Zones, do kterého Centrum dosud dodávalo obsah. Centrum si zároveň mohlo návštěvníky ICQ Zones započítávat do své celkové návštěvnosti.

Komentář Jana Potůčka (zdroj: ČT24)

ICQ počet uživatelů své komunikační služby oficiálně nesděluje. Obecně ale jejich množství klesá s masivním nástupem Facebooku a dalších sociálních sítí. Web ICQ měl podle statistiky NetMonitor loni v listopadu přes 376 tisíc uživatelů, což představuje meziroční pokles o 40 procent.

Centrum podle neoficiálních informací nedávno vypovědělo spolupráci s ICQ na Slovensku kvůli klesajícím výnosům a ke stejnému kroku se firma chystala i v Česku.

Vydáno pod