V objektivitu zpravodajství ČT věří 71 procent lidí

Praha – Důvěra lidí v média stoupla oproti předchozímu roku asi o dvanáct procent. Téměř dvě třetiny lidí se domnívají, že poskytují dobrý přehled o vnitropolitickém dění. Polepšila si i Česká televize. V objektivitu jejího zpravodajství věří celých 71 procent lidí, což je o 7 procent lepší výsledek než před rokem. Údaje vyplývají z prosincového průzkumu agentury STEM.

Výrazně nespokojených je pouze sedm procent lidí. Nejvyšší míru spokojenosti s prací novinářů vyjadřují stoupenci TOP 09, následují příznivci ODS a poté sociální demokracie. Naopak nejkritičtější jsou sympatizanti KSČM. Nicméně ani v těchto skupinách neklesl podle STEM podíl těch, kteří považují zpravodajství veřejnoprávní televize za objektivní, pod 50 procent.

Hodnocení práce médií a objektivity zpravodajství ČT je prakticky nezávislé na věku, pohlaví a vzdělání respondentů. Příznivé výsledky jsou pak v kontrastu s rostoucí kritikou domácí politické scény. „Nabízí se proto i možné vysvětlení, lidé vidí, že média lépe a důsledněji odhalují nepravosti, k nimž na politické scéně dochází,“ uvádějí autoři průzkumu.

Průzkum STEM se uskutečnil ve dnech 1. až 9. prosince a odpovídalo na něj 1227 respondentů.

Vydáno pod