Šéfka zpravodajských stanic ČRo Hikelová končí

Praha - Ředitelka zpravodajských stanic Hana Hikelová končí v Českém rozhlase. Odchází po dohodě s generální ředitelem Čro Petrem Duhanem. Neshodla se s ním na nové náplni své práce. Hikelová skončí k 31. lednu. Hikelová byla při letní volbě šéfa Českého rozhlasu Duhanovou protikandidátkou.

„Pozice ředitele zpravodajských stanic bude úplně zrušena. Dojde tím mimo jiné k zprůhlednění organizační struktury ČRo. V čele Radiožurnálu zůstává šéfredaktor Petr Souček a v čele Rádia Česko Václav Sochor,“ řekl Jakub Čížek z oddělení komunikace ČRo, který dodal, že důvodem pro odchod Hikelové je dlouhodobý nesoulad mezi ní a Duhanem v oblasti budoucího směřování Radiožurnálu.

Duhan ve svém vystoupení před Radou ČRo ještě před volbou slíbil rozsáhlou reorganizaci veřejnoprávního rozhlasu, a to jak v rámci vnitřního fungování, tak u jednotlivých stanic. V rámci restrukturalizace plánoval snížit počet zaměstnanců včetně vedení. Také Hikelová slibovala v případě svého zvolení personální audit.

Konec Rádia Česko?

Podle serveru lidovky.cz si odchodem Hikelové z vedení Českého rozhlasu Duhan připravuje také půdu pro razantní změnu v nejvyšším managementu. Na začátku letošního dubna chce vypsat výběrové řízení na šéfy centra výroby, zpravodajství a vysílání. Podle serveru tím však změny v rozhlase nekončí. Jen chvíli poté, co Duhan na čtvrtečním zasedání Rady Českého rozhlasu oznámil propuštění Hikelové, zlomil prý hůl i nad stanicí Rádio Česko. „Na zasedání nám řekl, že Rádio Česko z hlediska jeho projektů nehraje prioritu,“ řekl LN jeden z radních. A tuhle informaci potvrdil i Václav Sochor, šéfredaktor zpravodajské stanice. „Bylo mi řečeno, že rádio je zbytečné dál rozvíjet, do budoucna by se mělo stát jádrem zamýšleného kanálu mluveného slova,“ řekl serveru Sochor.

Podle Čížka ale tato informace není zcela pravdivá. „V současné době stále vedeme jednání s BBC o setrvání Rádia Česko na jejich frekvencích,“ uvedl Čížek. Podle něj se pro Rádio Česko nabízí několik variant. Stanice na vlnách BBC může zůstat ve stávající podobě nebo v nějaké rozšířené variantě, může ovšem také přestat analogově vysílat a zůstat pouze v digitální podobě. „Každopádně by se Rádio Česko mělo stát jedním z pilířů budoucí stanice mluveného slova,“ dodal Čížek.

Český rozhlas letos bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, příjmy a výdaje budou činit 2,185 miliardy korun. Rozpočet počítá s rozšířením literární a dramatické tvorby, naopak méně peněz půjde na vysílání do zahraničí. Plánuje i snížení provozních nákladů.