Domovy seniorů zaplnily nové technologie

Praha – Čtvrtina lidí v Česku je v důchodovém věku. Aktivní stáří už pro ně ale neznamená jen cestování, nýbrž i používání nových technologií. IT firmy proto objevují nový trh. Senioři díky tomu mohou být online, aniž by měli klasický počítač. Stačí jim televizní obrazovka.

Přepnout z televize na internet, zavolat vnoučatům a na dálku si změřit tlak – vše v jednom, na jedné obrazovce a s jedním ovladačem. Technologie se tlačí do domácností seniorů. „Pouštím si písničky a koukám na internet, je to jednoduché,“ řekl senior Lubomír Rys.

Nové chytré televize a domácí systémy umí, alespoň podle jejich výrobců, přitáhnout k internetu i ty, kteří se ho dosud báli. Navíc pomáhají seniorům i v mapování zdravotního stavu. „Lidé si mohou měřit třeba tep nebo tlak a pak si z toho dělat databázi,“ prohlásil Petr Panýrek, předseda představenstva High-Tech Parku.

Technologie pro seniory
Zdroj: ČT24

Přístroje šité na míru dodávají seniorům i výrobci mobilních telefonů. Výrobci testují nové výrobky i pomocí rukavice. Ta současným třicátníkům ukáže, jaký cit v rukou budou mít v pětašedesáti. Pomáhají i speciální rozostřovací brýle. Jak stárne generace, která je na mobily zvyklá, objevují se i náročnější požadavky než jen velká tlačítka a dobře čitelný displej. „Stále víc seniorů vyžaduje internet,“ poznamenal Jiří Vrzáček ze společnosti Emporia Telecom.

Seniorské mobily „frčí“

Sázka na generaci, která si naplno prožila rock and rollovou revoluci nebo první let na Měsíc, se tak výrobcům začíná vyplácet. Seniorských telefonů se už dnes prodá přibližně stejně jako populárních iPhonů.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)