Hackeři odstavili web slovenské vlády

Bratislava - Hackeři z hnutí Anonymous dnes večer napadli a vyřadili z provozu webové stránky Úřadu vlády Slovenské republiky. Hnutí tak zřejmě reagovalo na oznámený záměr slovenské vlády připojit se k protipirátské smlouvě ACTA, kterou ve čtvrtek v Tokiu podepsalo 22 členských zemí Evropské unie včetně České republiky. Anonymous v této souvislosti napadli už předevčírem webové stránky české vlády a včera také tři mexické vládní servery.

Protest slovenských hackerů začal v 18. hodin a stránky vlády mají zůstat nefunkční nejméně do osmé večerní.

O přijetí dokumentu chce na schůzi slovenské vlády jednat ministerstvo hospodářství. To však nyní stále spadá pod liberální stranu Svoboda a spravedlnost (SaS), která omezování internetu odmítá. Anonymous tak zatím vyčkává s ohlášeným útokem i na toto ministerstvo. Podle hackerů smlouva ACTA, stejně jako její americké obdoby SOPA a PIPA, představují hrozbu pro svobodné šíření informací na internetu.

Facebooku se nic nestalo, servery vlád ale padaly

Přes předcházející hrozbu zůstala dnes funkční internetová sociální síť Facebook. Nenaplnila se tak výzva zveřejněná tento týden prostřednictvím videonahrávky hlásící se k hackerskému sdružení Anonymous, aby se uživatelé internetu v šest hodin ráno připojili k útoku proti Facebooku. Hnutí Anonymous však popřelo, že by bylo iniciátorem této výzvy.

Už v pátek skupina odpůrců ACTA zaútočila na server mexického ministerstva vnitra a obou komor parlamentu. Protestovali tak proti návrhu zákona, který předložil minulý měsíc senátor vládní Strany národní akce Federico Doring. Norma by kriminalizovala nahrávání hudby, videí či knih na internet bez povolení vlastníka autorských práv.

Nejradikálnější příslušníci internetové komunity dali najevo nesouhlas s českým podpisem dohody ACTA již ve čtvrtek, kdy na několik hodin vyřadili z provozu webové stránky české vlády a Ochranného svazu autorského (OSA).

Anonymous je volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů, které nemá jasnou strukturu a vedení a ani jasné zaměření, proti čemu a jak bojuje. Všeobecně je vnímáno jako hackerské sdružení, protože největší pozornost vzbuzuje svými hackerskými útoky. Mimo jiné vyřadilo letos z činnosti weby irských ministerstev spravedlnosti a financí. 

Podle odborníků je ale hackerství jen jednou z činností hnutí, které se prezentuje například i různými žerty či recesemi nebo pouhými informacemi a sděleními na internetu. Do širšího povědomí internetové komunity se hnutí dostalo v roce 2003 prostřednictvím internetového fóra 4chan.org. Uživatelé obvykle své příspěvky a obrázky publikují anonymně pod hlavičkou Anonymous. Členové skupiny se často prezentují s maskou tragického hrdiny katolických vzbouřenců v Londýně na počátku 17. století Guye Fawkese, která je inspirována komiksem V jako Vendeta.

Vydáno pod