Úsměv! Do česka se vrací auta Google Street View

Praha – Do Česka se znovu vrací snímací vozidla populární služby Street View od Google. Auta se speciální kamerou na střeše by se měla objevit ve zhruba dvacítce českých měst. Předchozí snímkování se však nelíbilo Úřadu na ochranu osobních údajů, který s Googlem zahájil řízení. V rámci něj se musela firma zavázat, že sníží stožár na vozidlech s kamerou a že bude o záznamu snímků předem informovat příslušné obce i veřejnost.

V následujících měsících zavítají snímací vozidla do všech krajů, kromě největších měst přijedou např. do Chomutova, Děčína nebo Karlových Varů. Speciálním bonusem pak budou památky UNESCO. „Vzhledem k velkému zájmu českých uživatelů o tuto službu bylo od začátku naším cílem pokrýt všechna relevantní a historicky či kulturně významná místa v ČR. A proto Street View auta opět přijíždí, aby toto poslání naplnila,“ uvedla mluvčí Googlu Janka Zichová.

Populární služba zatím u nás pokrývá Prahu, částečně Brno, Ostravu a několik dalších měst ve Středočeském kraji. Dále pak dálnici D1 a významné kulturní památky Českého Krumlova. Letos by se tam měly objevit snímky z loňska, kdy Google nasnímal například památky UNESCO z Kutné Hory, Telče nebo Kroměříže, dále ulice Plzně, Mladé Boleslavi či Ústí nad Labem, dva hrady, osm zámků a Národní hřebčín v Kladrubech.

Informace o místech, jimiž auta projedou, jsou pro veřejnost k dispozici na internetových stránkách. Vozidla jezdí pouze po veřejně dostupných komunikacích. V rámci soukromých objektů bude firma fotit na základě souhlasu majitele. 

Po nasnímání se fotografie několik dalších měsíců zpracovávají pomocí speciální technologie, která rozostřuje obličeje lidí a SPZ aut tak, aby je nebylo možné identifikovat a ochránilo se tak jejich soukromí. Funkce Street View umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí označit a nahlásit. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo celý dům.

Google Street View bude znovu snímat Česko (zdroj: ČT24)