Sněmovní výbor odvolání Zelenky z Rady ČRo projedná za měsíc

Praha - Poslanci ze sněmovního volebního výboru, který má na starosti mediální záležitosti, dnes přerušili jednání o návrhu na odvolání člena Rady Českého rozhlasu Antonína Zelenky. Vrátí se k němu za měsíc. Čas si vyžádali na důkladnější prostudování materiálů, které s návrhem na odvolání souvisí. Návrh na Zelenkovo odvolání z rady předložil výboru jeho předseda Václav Mencl (ODS) kvůli údajnému střetu zájmů, který vyplývá z toho, že Zelenka nyní vede tiskový odbor na ministerstvu školství.

Zelenka argumentoval již dříve tím, že ho ministr školství Josef Dobeš vedením odboru pouze pověřil, nikoli jmenoval. Právě právní rozdíl mezi pověřením a jmenováním je prý důvodem, proč jeho post na ministerstvu není v rozporu s rozhlasovým zákonem.

Zelenka dnes na zasedání upozornil na případ Marie Ptáčkové, která byla členkou Rady ČRo v letech 2002 až 2010 a zároveň pracovala jako vedoucí oddělení informací a styku s veřejností odboru kanceláře hejtmana Krajského úřadu Jihočeského kraje a mluvčí hejtmana Jana Zahradníka. Z funkce členky rady ale sněmovnou odvolána nebyla. „Má tedy mediální výbor jiný pohled na případ paní Ptáčkové než na případ Antonína Zelenky?“ zeptal se členů volebního výboru Zelenka. Volebnímu výboru také předložil analýzy, na základě kterých ve střetu zájmů není.

Člen Rady Českého rozhlasu
Zdroj: Rozhlas.cz/Khalil Baalbaki

Pokud by návrh na Zelenkovo odvolání podpořil volební výbor, následně by o něm ještě hlasovala sněmovna. Ministerstvo školství už dříve uvedlo, že na případné odvolání Zelenky z Rady ČRo bude reagovat až po projednání záležitosti ve volebním výboru, případně po jednání sněmovny. Zelenku Dobeš pověřil funkcí bez výběrového řízení, je ministrovým pátým šéfem komunikace.

Na dnešním zasedání volebního výboru sněmovny byl také zvolen nový místopředseda výboru, kterým se stal poslanec za TOP 09 a býval ministr kultury Jiří Besser. Ve funkci vystřídal Václava Kubatu.