Apple bude mít možná problém vyvézt své iPady z Číny

Peking - Čínská společnost Shenzhen Proview Technology požádá čínské celní úřady o zákaz dovozu i vývozu populárních tabletů iPad amerického technologického gigantu Apple. Firma tvrdí, že název iPad v Číně vlastní ona. Všechny tablety iPad se vyrábí právě v Číně, takže prosazení tohoto zákazu by mohlo zasáhnout jejich celosvětový prodej.

Proview si zaregistrovala jméno iPad v Číně v roce 2001. Apple již dříve koupil práva na toto jméno od její tchajwanské dceřiné firmy Proview Taipei, která si jméno zaregistrovala v několika zemích na počátku roku 2000. Čínská firma však tvrdí, že je to ona, kdo stále vlastní práva na název iPad v Číně. Podle agentury AP jí dal za pravdu i čínský soud.  

Spor o název iPad již vedl k zabavení iPadů v maloobchodních prodejnách v jednom čínském městě. Proview uvedla, že požádala o podobný postup úřady v dalších 30 městech. „Nyní pracujeme na žádosti, aby čínské celní úřady zakázaly a zabavily veškerý import i export produktů iPad porušujících ochrannou známku,“ uvedl právník čínské firmy. 

Čínský soud loni zamítl nárok společnosti Apple na název iPad, firma se však proti tomuto rozhodnutí odvolala. „Naše kauza v Číně ještě není vyřízena,“ uvedla pekingská mluvčí Applu. K možnosti, že Proview podá žádost o zákaz importu a exportu iPadů, se ale odmítla vyjádřit.