Web české pobočky IFPI po útoku stále nefunguje

Praha - Internetové stránky české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI jsou po pondělním útoku hackerů dnes stále nefunkční. Vedení IFPI kvůli zveřejnění dat českých klientů, ke kterému se v pondělí večer přihlásila skupina hackerů z hnutí Anonymous, podá trestní oznámení. Útok hackerů souvisí s mezinárodní smlouvou ACTA proti padělkům.

Hackerský atak na web české pobočky IFPI byl zahájen v pondělí časně ráno metodou, která je založena na odeslání masivního počtu požadavků na připojení. Hackerům se tak podařilo zahltit server, na kterém jsou internetové stránky IFPI umístěny. Ředitelka české IFPI Petra Žikovská řekla, že útoky už ustaly, avšak odborníkům se zatím internetové stránky nepodařilo zprovoznit. „Mělo by se tak stát během několika následujících hodin,“ podotkla Žikovská.

Česká pobočka IFPI kvůli úniku dat ze své klientské databáze ještě dnes podle Žikovské podá trestní oznámení a přijala opatření, aby zveřejněné údaje nemohly být zneužity. „Tento způsob komunikace neakceptujeme,“ podotkla Žikovská. IFPI zároveň lépe zabezpečí své internetové stránky i klientskou databázi.

Skupina Anonymous v pondělí uvedla, že Žikovská „klame širokou veřejnost nepřesnými, mylnými, ba až klamnými informacemi kolem dohody ACTA a fonografického průmyslu celkem“. Proto ji prý Anonymous vyzvali k omluvě a k uvedení věcí na pravou míru. Když tak neučinila, přistoupili ke zveřejnění jmen a adres českých klientů IFPI.