Apple porazil v patentovém sporu Motorolu

Mnichov – Apple vyhrál patentový spor s Motorolou. Žaloba se točila kolem způsobu odemykání chytrých telefonů slide-to-unlock. Jde o první vítězství Applu v patentovém sporu proti Motorole na světě. Podle patentového konzultanta Floriana Muellera, kterého cituje britská BBC, může tento verdikt zásadním způsobem ovlivnit další pře Applu, včetně té nejnovější týkající se telefonů se systémem Android.

Podle soudce mnichovského soudu Petera Guntze porušila Motorola při využití prvku umožňujícího odemknutí displeje posunutím obrazu patent Applu. Rozhodnutí soudu by mohlo vést dokonce k zákazu prodeje některých jejích zařízení na německém trhu.

Motorola oznámila, že se proti verdiktu hodlá odvolat. Zároveň však tvrdí, že rozhodnutí soudu nebude mít žádný dopad na její budoucí prodeje. „Motorola už zavedla nový design tohoto prvku. Proto neočekáváme žádné dopady na současné ani budoucí prodeje,“ uvedl mluvčí firmy. Společnost Apple odmítla verdikt soudu jakkoliv komentovat.

iPhone
Zdroj: ČT24/Apple

Vítězství Applu nad Motorolou může zkomplikovat život Samsungu

Apple vede po celém světě hned několik patentových sporů. Nejčastěji zmiňovaná je jeho právní bitva proti Samsungu. V minulosti se už Applu podařilo domoci například dočasného zákazu prodeje tabletů od Samsungu na evropských trzích. Soud ho nicméně později zrušil. Teď vytáhl do bitvy také proti nejnovějším smartphonům Galaxy Nexus. Právě v tomto sporu Apple mimo jiné tvrdí, že Korejci porušili taktéž patentovou ochranu na prvek slide-to-unlock.

„Apple se už dožaduje ochrany svého patentu slide-to-unlock u různých soudů na všech třech hlavních trzích, kde se prodávají zařízení se systémem Android, a může to (verdikt) použít k rozběhnutí dalších,“ upozornil Mueller. Samsung s Apple vedou více než 20 právních sporů v nejméně deseti zemích světa.