Následovníci Marka Zuckerberga sní o rychlém zbohatnutí

Praha - Facebook vstoupí v květnu na americkou burzu. Z tisícovky zaměstnanců, kteří vlastní jeho akcie, udělá rázem milionáře. Sen o pohádkovém zbohatnutí ještě před třicítkou ale mají i vývojáři v Česku. A proto se web plní jejich dalšími a dalšími pokusy.

Splnit si svůj sen a založit úspěšnou firmu jako Mark Zuckerberg chtějí vývojáři po celém světě. A první naděje začínají rašit i z českého internetového podhoubí. Jako třeba Juraj Chrappa, který zkušenosti sbíral v globální firmě a pak se rozhodl začít po svém. Vsadil na mobilní hry a založil firmu Lonely Sock. „Chci být v top desítce evropských vývojářů a někde blízko špice i v globálním měřítku,“ prohlašuje.

A není sám. Zájem investorů už přilákala i dvojice z Proactify, která pomáhá vylepšovat fungování internetových obchodů. Začínali v podnikatelském akcelerátoru StartupYard. „První investice jsme získali už v průběhu StartupYardu, poskytlo nám to pár měsíců a pomohlo soustředit se na službu,“ říká jeden ze zakladatelů Jiří Kopsa.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Vzor už mají. Ivo Lukačovič před šestnácti lety rozjel stránky věnované Járovi Cimrmanovi. Na začínajícím internetu se ale špatně hledaly, a proto založil internetový vyhledávač Seznam.cz. „Zaplnil jsem díru v českém internetu a doufám, že jsem ji zaplnil dobře,“ řekl Lukačovič v roce 1996. A zdá se, že mu to podařilo. Dnes Seznam vydělává miliardu ročně a po letech v nájmu si firma na pražském Andělu staví vlastní budovu.

Svůj český sen už žijí i zakladatelé internetových portálů Centrum.cz nebo Jobs.cz. Za své firmy dostali až miliardy korun. „Tihle lidé, když odejdou z velké firmy a mají ty velké peníze, si obvykle řeknou, že se teď budou jenom válet a užívat si. Obvykle je to ale za čtrnáct dní přestane bavit,“ říká šéfredaktor serveru Lupa.cz. Internetoví milionáři proto dnes často vrací internetu to, co jim dal, a investují miliony korun do nové generace svých následovníků.