Microsoft si v Bruselu údajně stěžuje na Google+

Brusel - Americký softwarový gigant Microsoft a několik dalších firem si u Evropské komise (EK) stěžují na sociální síť Google+. Podle zdrojů agentury Reuters chtějí stěžovatelé dosáhnout toho, aby Brusel rozšířil vyšetřování Googlu. Postoj Microsoftu naznačuje, že rivalita mezi oběma technologickými giganty narůstá. Francouzský úřad na ochranu osobních údajů pak přiblížil, že nová pravidla na ochranu soukromí, která teď Google zavádí, mohou být v rozporu se zákony EU.

Reuters uvádí, že stěžovatelé vyjádřili obavy neformálně. Současně není jasné, o co přesně ve stížnosti jde. Vzhledem k citlivosti celé záležitosti zdroje nechtěly o podrobnostech hovořit. Evropská komise zatím odmítla informace komentovat. Také Microsoft sdělil, že se nevyjádří k žádným fámám nebo spekulacím.

Služba Google+, spuštěná v červnu loňského roku, je relativně novou platformou, která má Googlu pomoci proniknout mezi oblíbené sociální sítě. Z tohoto pohledu je Google+ konkurentem hlavně pro společnost Facebook, která má na tomto trhu dominantní postavení.

Google se s problémy potýká i doma, tedy ve Spojených státech. Federální komise pro obchod (FTC) v minulém měsíci rozšířila své vyšetřování firmy Google, když se zaměřila i na Google+. Uvedl to rovněž zdroj agentury Reuters.

Minulý týden požádal Microsoft Evropskou komisi, aby vstoupila do patentového sporu se společnostmi Google a Motorola Mobility. Microsoft Motorolu obvinil, že nastavuje příliš vysoké poplatky za to, že Microsoft může její patenty využívat ve svých aplikacích. Regulační orgány v EU i v USA už přitom souhlasily s tím, aby Google společnost Motorola Mobility převzal.

Představení Windows 8
Zdroj: ČT24/Microsoft

Google představil v lednu nová pravidla chránící soukromí

Google v lednu s velkou pompou informoval o nových pravidlech na ochranu soukromí. Pravidla vymezují, jak může Google nakládat s kvanty osobních údajů, které získává prostřednictvím svého vyhledávače, e-mailu a dalších služeb. Unijní úřady na ochranu osobních údajů se dopadů nové politiky Googlu obávají, a proto se obrátily na francouzský regulační úřad CNIL, aby tyto dopady prozkoumal. 

Podle předběžné analýzy úřadu ovšem nová pravidla Googlu nesplňují požadavky evropské direktivy o ochraně dat. Úřad zároveň sdělil, že způsob využití získaných dat Google vysvětlil vágně a jeho vysvětlení bylo nesrozumitelné i pro lidi, kteří se problematice ochrany osobních dat věnují profesionálně.