V Koreji mobily platí účty i startují auta

Soul – Nové možnosti využití chytrých mobilních telefonů hledají vývojáři z východoasijských technologických tygrů. V Japonsku a v Koreji se proto v současnosti vedle plateb prostřednictvím telefonů začíná testovat i možnost používání smartphonů ke startování aut nebo odemykání dveří.

Bezhotovostní platby prostřednictvím chytrých telefonů se na Dálném Východě zvolna stávají běžnou praxí. Přiložení telefonu k platebnímu terminálu je totiž rychlejší, než zdlouhavé zadání PINu, tak, jak je znají Češi od pokladen supermarketů.

„Víc než jindy se většina uživatelů bojí zneužití přístupů k finančním službám. Proto se jméno a heslo pro mobilní bankovnictví, která by potenciálně mohl někdo ukradnout, neshodují s přístupy přes internet,“ doplnil viceprezident pro výrobky a strategii ze společnosti Juniper Networks Karom Toubba. „Pro platební karty a platební SIM karty platí stejné principy ochrany,“ dodal.

Novinkou východoasijských vývojářů je také používání telefonů pro odemykání domovních dveří nebo řízení auta. Společnost Mobile NFC Services při té příležitosti představila koncept, tzv. sdíleného auta. „Když si ho chcete pronajmout, zalogujete se do systému. Pošle vám potvrzující smsku, že jste si půjčili auto a taky bezpečnostní klíč, kterým vůz otevřete a nastartujete,“ nastínila budoucí možnosti vývoje marketingová ředitelka Mobile NFC Services Louise Farrantová.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)