Mluvčím roku Ivo Mitáček, cenu získala i ČT24

Brno - Mluvčím roku 2011 se stal Ivo Mitáček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Ocenění mu dnes v Brně předalo kolegium Českého klubu mluvčích, které udělilo ještě dalších pět ocenění v různých kategoriích. Už podruhé získala zpravodajská stanice ČT24 ocenění signum pietas – tedy znamení mravnosti. Sdružení tuto cenu každoročně uděluje médiu, které nejvíc přispělo ke kultivaci veřejné diskuze.

„Podle názoru hodnotitelů Ivo Mitáček ze všech mluvčích nejvíce projevil odborné kvality a přispěl k popularizaci této profese a etických principů s ní spojených,“ uvedl Martin Opatrný z Českého klubu mluvčích. Ocenění se letos předávalo podeváté. Nejlepší mluvčí dostal květinu, diplom, hlásnou troubu, malé „korunovační klenoty“ a manžetové knoflíky z českého granátu. Mitáček poděkoval v Rytířském sále brněnské Nové radnice za ocenění své práce, jako mluvčí pracuje 15 let. 

Mezi dalšími oceněnými byl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, mluvčí vlády Jan Osúch, Veronika Slámová z Povodí Moravy a mluvčí města Karviná Šárka Swiderová. 

„Shodli jsme se, že tiskový mluvčí by měl mít k novinářům autoritu, úspěch v profesi nesmí být postaven na tom, že bude novinářům vyhovovat a bude jejich služkou. Má být partnerem,“ uvedl emeritní člen klubu mluvčích Martin Švehla. Práci mluvčích je podle něj potřeba hodnotit nejen podle zevnějšku, projevu a působení na veřejnost, ale také podle pozadí jejich práce.

Vydáno pod