Rozzlobení ptáci si udělali výlet do vesmíru - za pomoci NASA

Helsinki - Finská společnost Rovio vystřelila své populární rozzlobené ptáčky do vesmíru. Tam narazila na Mezinárodní vesmírnou stanici. Fenomén Angry Birds zná snad každý, kdo někdy viděl chytrý telefon nebo počítač. Nová verze hry, kde rozezlení ptáčci sestřelují zlá zelená prasátka, se bude odehrávat ve vesmíru. NASA se chystá populární hru využít k propagaci vědy. Katapult proto už funguje i na oběžné dráze.

NASA se chopila příležitosti a stala se partnerem nové verze hry Angry Birds in Space. Zábavnou formou tak může ukázat, jak funguje fyzika ve stavu beztíže. „Jsem Don Pettit, astronaut NASA, a jsem na Mezinárodní vesmírné stanici. Ukážu trajektorii, jakou bude mít červený ptáček, když ho vystřelím tímhle orbitálním prakem. Podívejte se na to, doletěl až na konec. To je příklad trajektorie. Je to přímka z našeho pohledu,“ říká astronaut.

Gravitace by objekt pohybující se po přímce stáhla. Pak by se nepohyboval rovně, ale jeho trajektorie by byla zakřivená. „Astronauti se tím musejí zabývat, protože když jste v raketě a chcete se dostat ze Země na vesmírnou stanici, poletíte po zakřivené trajektorii. A musíte vědět, kdy zažehnout motory, abyste se dostali z místa, kde jste, na místo, kde chcete být,“ prohlásil Pettit.

Saara Bergströmová, manažerka pro sociální marketing:

„NASA chce lidi vzdělávat, ukázat jim, jak to ve vesmíru chodí. A domnívá se, že je dobré tuhle snahu spojit se hrou, která se odehrává ve stavu beztíže.“

Partnerem nové verze hry bude i společnost National Geographic, která chce o Angry Birds in Space vydat knihu.

Lidé po naštvaných ptácích doslova šílí - zapomínají i pracovat

Za původní verzí Angry Birds stojí jednoduchý příběh - prasata ukradla ptákům vejce, za což se hráč musí pomstít. Uživatelé takto postupují za dolar v iPhonech, v telefonech s Androidem pak zadarmo, ale s reklamou. „Je to pro nás fantastický mezník a jsme rádi, že si naši hru stáhlo takové neuvěřitelné množství lidí,“ říká Mikael Hed, ředitel firmy Rovio, která stojí za vznikem Angry Birds. 

Angry Birds
Zdroj: ČT24

Populární ptáci krátí čas i v práci. Podle odhadů mohli připravit americké zaměstnavatele o více než 1,5 miliardy dolarů. V Česku se hraním Angry Birds baví odhadem statisíce lidí.