Český rozhlas překročil loňským ziskem 124 milionů své plány

Praha - Český rozhlas (ČRo) loni podle předběžných výsledků hospodařil s čistým ziskem 123,7 milionu korun, což asi o 60 milionů přesáhlo plán. O předběžných hospodářských výsledcích dnes na zasedání Rady Českého rozhlasu informovala finanční ředitelka ČRo Hana Skalová. Podle ní loňské zlepšení hospodaření proti plánu bylo dáno zejména úsporou prostřednictvím dobře vysoutěžených veřejných zakázek. Jako příklad uvedla 3,5 milionu korun uspořených při výběru mobilního operátora a 2,5 milionu korun uspořených při nákupu energie prostřednictvím burzy.

Pozitivní trend byl podle Skalové zaznamenán také u výběru koncesionářských poplatků, které meziročně vzrostly přes pokles počtu poplatníků. Naopak klesaly příjmy z reklamy a sponzoringu. Negativní situaci by měl pomoci řešit nový centrální odbor obchodu, který vznikne od dubna a povede ho dosavadní marketingový a PR manažer ČRo Tomáš Kollarczyk.

Na loňský rok ČRo původně schválil rozpočet se ziskem dva miliony korun při výnosech z běžné činnosti 2,2 miliardy Kč. V průběhu loňského podzimu jej ale upravil a počítal se ziskem z běžné činnosti před zdaněním 72 milionů korun při snížení nákladů i výnosů. Zároveň ČRo nevyčerpal rezervu 48 milionů korun. Rada ČRo dnes schválila loňskou výroční zprávu, kterou nyní odešle k projednání do sněmovny.

Radu ČRo dočasně povede Tomáš Ratiborský

Rada Českého rozhlasu zvolila na dnešní schůzi za svého dočasného předsedu dosavadního místopředsedu a tiskového mluvčího Tomáše Ratiborského. Funkci bude vykonávat do volby řádného předsedy v dubnu. Dosavadní předsedkyni Daně Jaklové členství v radě podobně jako radnímu Petru Šafaříkovi vypršelo v půlce března.

Na doplnění dvou uvolněných míst v radě navrhují společenské, kulturní, vědecké a další organizace celkem 13 jmen. Jména kandidátů před týdnem zveřejnil volební výbor Poslanecké sněmovny. Mezi kandidáty je například Petr Matoulek, který se v minulosti neúspěšně ucházel o post generálního ředitele ČRo. Šafařík se o členství v radě uchází znovu, Jaklová znovu nekandiduje.