Česká televize spustila pro děti Velikonoční kalendář

Praha – Velikonoční týden je v plném proudu, zapojila se do něj i Česká televize. Na této adrese totiž zprovoznila internetový Velikonoční kalendář. Cílem tohoto multimediálního projektu je představit především dětem jak světské velikonoční zvyky, tak křesťanskou podstatu svátků (pašijový příběh) a jejich prolnutí do hudebních a výtvarných děl. Děti se tak mohou proklikat mnoha aplikacemi, které stránka ukrývá, něco se dozvědět o tradici Velikonoc nebo si třeba jen zahrát pexeso.

Podle koordinátorky projektu Velikonoční kalendář ČT Veroniky Součkové jsou stránky kombinací vzdělání, nových informací a zábavy pro děti a jejich rodiče. „Děti zde najdou hry světského charakteru, to znamená třeba pexeso nebo omalovánky. Jsou zde k naleznutí ale i složitější hry, například na Velký pátek zde bude připravená virtuální desková hra Cesta za pokladem,“ podotkla Součková.

Stránky den za dnem odkrývají hry, pohádky, velikonoční zvyky i kapitoly pašijového příběhu

Na stránkách je řada pohyblivých postaviček a animací, pod kterými se jednotlivé aktivity schovávají. „Nejsou spuštěné všechny, aktivují se vždy den po dni, podle toho, jak velikonoční týden plyne. Dnes je zde k dispozici pexeso a jarní pohádka, kterou si mohou děti spustit,“ podotkla koordinátorka projektu.

Podle Součkové by měly stránky fungovat jako virtuální průřez všeho, čeho se Velikonoce týkají. „Je zde zastoupena světská a lidová část svátků, ale také jejich křesťanská podstata. Stránka je součástí dětského internetového portálu České televize,“ dodala.

Stejně jako v případě prosincového Adventního kalendáře stojí za výtvarnou podobou stránky především výtvarnice Lucie Lomová. Autorka známá ať už dobrodružným seriálem Anča a Pepík, vycházejícím v sešitech Čtyřlístku, nebo třeba loni vyšlým rozsáhlým komiksem Divoši, vytvořila kromě ústřední pohyblivé kresby rozkvetlé jarní návsi i 17 ilustrací posledních dní Ježíšova života a jeho zmrtvýchvstání. Jednotlivé kapitoly příběhu namluvené hercem Markem Němcem doplňují ukázky výtvarných a hudebních děl klasických i novodobých umělců, které pašijový příběh inspiroval.

Rozhovor s Veronikou Součkovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod