Jarní novinky ČT startuje cyklus Sbohem, soudruzi

Praha – Česká televize dnes zahajuje první z řady programových novinek plánovaných na letošní jaro. Od 20:00 uvede Dvojka první ze šesti dílů dokumentárního cyklu o rozpadu komunismu Sbohem, soudruzi, který vznikl ve spolupráci s ČT. Jde o evropskou koprodukční ságu, jejíž úvodní část rekapituluje období od začátku 70. let a přibližuje rivalitu světových velmocí. V následujících týdnech přinese ČT z programové nabídky pro jaro také filmový cyklus Chodníky slávy, cenami ověnčený kanadsko-americký seriál z minulého roku Kennedyové a pokračování byznysového pořadu s prvky reality show Den D.

První film cyklu Sbohem, soudruzi je příznačně nazván Vítězství. Stejně jako každý následující díl začíná obdobně – fiktivním rozhovorem otce, kterému bylo v roce rozpadu SSSR (1991) třiatřicet let, a dcery Gagariny, studentky historie, která vyrůstala s matkou v cizině. Otec nostalgicky vzpomíná na ideologii socialismu, zatímco dcera touží uvádět věci na pravou míru, aby se nezapomnělo. Zároveň chce vědět, jak je možné, že největší světové impérium všech dob – se všemi svými satelity, armádami a bezpečnostními složkami - se vzdalo bez jediného výstřelu.

Dobu dále, kromě osobních výpovědí a filmových archivů, připomínají přímí aktéři dějinných procesů, například Anatolij Sergejevič Černajev, bývalý autor projevů sovětského vůdce Leonida Brežněva, Andrej Gračev, bývalý předseda Mezinárodního odboru Ústředního výboru strany, ruský spisovatel a laureát Nobelovy ceny za literaturu Alexandr Solženicyn aj. V pátrání po minulosti se Gagarina dostává i k událostem starším – okupaci Československa v roce 1968 nebo k povstání v Polsku začátkem 70. let. Režisérem byl Andrej Někrasov. Seriál bude ČT2 vysílat každou středu od 20:00.

Chodníky slávy budou každé úterý a neděli na ČT2 kolem 22:00 nabízet vždy dva filmy s nejvýznamnějšími světovými a českými hereckými legendami. Cyklus navazuje naVelikány filmu, ve kterém Dvojka od ledna 2012 přináší každý týden vždy dva filmy jednoho slavného režiséra. Cyklus začne s hercem Linem Venturou a jeho filmy Poslední adresa a Rumový bulvár. Následovat budou Peter O´Toole a James Dean. Letos ještě diváci uvidí v cyklu dva filmy s Genem Hackmenem, Jackem Nicholsonem, Omarem Sharifem, Alainem Delonem, Sophií Lorenovou, Michaelem Cainem, Russelem Crowem, Nicholasem Cagem, Danielem Day-Lewisem, Bridget Bardotovou, Spencerem Tracym a dalšími. Z českých herců se setkají například s Petrem Čepkem, Rudolfem Hrušínským, Janou Brejchovou nebo Radoslavem Brzobohatým.

Výpravný americko-kanadský seriál Kennedyové z roku 2011, ověnčený čtyřmi cenami EMI, zachycuje v osmi epizodách osudy známé americké rodiny, která se dostala na společenský a mocenský vrchol v USA v druhé polovině 20. století. Jednotlivé díly ukazují zákulisí politiky, rodinné vztahy, účast členů rodiny Kennedyových na událostech novodobé historie, jako byla invaze v Zátoce sviní či kubánská krize, kdy v náporu tehdejší reality příliš zapomínali na své vlastní životy. Osudy Kennedyů můžete sledovat od 2. května každou středu na ČT1 kolem 21:00.

Taktéž na programu ČT1 Česká televize začne od 9. května vysílat už čtvrtou řadu třináctidílného populárního vzdělávacího pořadu s prvky reality show Den D, v níž se podnikatelé snaží přesvědčit pětici investorů o svém projektu a získat pro něj peníze. Ve čtvrté řadě posoudí pětice investorů dohromady 63 projektů. Uchazeč musí předem definovat, o jaký objem investice se uchází – podle základního pravidla totiž musí získat alespoň tuto částku, jinak odchází definitivně s prázdnou a v pořadu neuspěl.

Vydáno pod