Xboxy v USA v ohrožení: Microsoft zřejmě porušil patenty Motoroly

Washington - Americká společnost Microsoft při vývoji své herní konzole Xbox porušila čtyři patenty firmy Motorola Mobility. Konstatoval to soudce americké Mezinárodní obchodní komise (ITC). Konečné rozhodnutí v případu vynese celá komise v srpnu. Motorola Mobility požaduje, aby výrobky porušující její patenty neměly přístup na trh v USA. Podle ITC navíc jeden z patentů společnosti Motorola Mobility zneužila i firma Apple.

Motorola Mobility napadla Microsoft ohledně Xboxu v případě porušení pěti patentů, soudce ITC David Shaw jí dal za pravdu ve čtyřech případech. Porušení patentů se týká technologie bezdrátového připojení konzole k internetu a komprese videa.

Motorola Mobility rozhodnutí soudce uvítala. „Microsoft stále porušuje naše portfolio patentů,“ uvedla firma. „Těšíme se na rozhodnutí celé komise v srpnu,“ dodala. Pro Motorolu je totiž toto rozhodnutí jen prvním krokem, jako další má přijít zákaz dovozu Xboxů na americkou půdu.

Naopak Microsoft vyjádřil přesvědčení, že ITC nakonec názor soudce Shawa nepodpoří. „Jsme si nadále jisti, že komise nakonec rozhodne ve prospěch Microsoftu,“ uvedla firma v tiskovém prohlášení.

Motorola Mobility vede patentové spory s Microsoftem i jinde ve světě. U Evropské komise si Microsoft stěžoval, že Motorola Mobility zneužívá svého postavení a záměrně blokuje přístup ke svým základním patentům, které jsou nezbytné pro fungování řady aplikací.

Motorola vede spor i s Applem

Jak uvedl soudce ITC, také Apple při vývoji svých telefonů iPhone, tabletů iPad a některých dalších výrobků neoprávněně použil jeden z patentů společnosti Motorola Mobility.

Motorola Mobility, kterou koupila společnost Google a teď ji začleňuje do své organizační struktury, podala na Apple stížnost u oblastních soudů ve státech Illinois a Florida. Motorola tvrdí, že Apple zneužil i dalších tří patentů, to ale soudce odmítl.

Vydáno pod