Mafra se musí Bartákovi omluvit za článek o pandurech

Praha - Vydavatelství Mafra se musí omluvit exministru obrany Martinu Bartákovi za článek z února 2010 týkající se kauzy nákupů obrněných transportérů Pandur. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský vrchní soud, který změnil rozhodnutí městského soudu. Podle odvolacího soudu text zasáhl do exministrových osobnostních práv. Omluva musí být uveřejněná v deníku Mladá Fronta DNES (MfD). Právní zástupkyně vydavatelství chce podat dovolání v Nejvyššímu soudu.

„Cíl byl dosáhnout toho, aby se přiznalo, že článek byl co do své podstaty nedůvodný a neoprávněný. Hlavní je to, že se bude muset žalovaný omluvit za nepodložená tvrzení,“ řekl po jednání Bartákův právní zástupce Tomáš Sokol. „Jsme přesvědčeni o tom, že žalobní návrh požadoval něco, co není přiléhavé zveřejněnému textu,“ uvedla zástupkyně Mafry Helena Chaloupková.

Deník musí omluvu zveřejnit na třetí straně stejnou velikostí a formátem písma jako byl napsán článek. Text omluvy zůstal jen částečně ve znění, jak jej navrhoval Barták, protože podle soudu jím navrhovaná omluva obsahovala některá tvrzení, která mít nemůže. Barták navíc žádal omluvu i za SMS zprávy redaktorů deníku Kroupy a Tomáše Syrovátky, kteří jej v nich žádají o vyjádření. S tím se však odvolací soud neztotožnil a žalobu v této části zamítl.

Podle žaloby měl text vyvolat dojem, že exministr přijal v souvislosti s nákupem úplatek. Barták se na soud obrátil kvůli zveřejněnému přepisu rozhovoru redaktora deníku s rakouskými exmanažery společnosti Steyr Herwigem Jedlacnikem a Wolfgangem Habitzlem. Reportér MfD Janek Kroupa v něm ve svých otázkách opakovaně zmiňuje Bartákovo jméno a podle žaloby tak měl text vyvolat dojem, že existují informace a případné důkazy o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy na Pandury přijal úplatek.

Předsedkyně senátu Romana Vostřejšová uvedla, že Kroupa ve svých otázkách opravdu podsouval tvrzení, že Barták jednal nezákonně. Policie jej ale stíhá pro podezření z korupce v jiné kauze. Případ souvisí s dřívějším obchodním sporem společností Tatra a Praga, který se týkal dodávky tatrovek pro českou armádu. Barták si údajně řekl o úplatek jako náměstek ministryně obrany představitelům Tatry na schůzce, která se odehrála v únoru 2008 v USA.

Vydáno pod