Krádež telefonu vás může připravit o citlivá data, jak se bránit?

Praha - Přijít o telefon dnes už neznamená jen investici do nového přístroje a pár korun za novou SIM kartu. S mobilem nenávratně zmizí i veškerá data, a to včetně těch citlivých. Nejjednodušší možností, jak ztrátě citlivých údajů zabránit, je tato data do mobilu vůbec neukládat. Jenže to málokdo vydrží. Krádež citlivých dat tak může znesnadnit jen dálkové zablokování telefonu. To může provést například policie.

Sedm z deseti prodaných telefonů má operační systém. Sedm z deseti telefonů se tak od začátku plní citlivými daty svého majitele. Ztráta telefonu tak bolí mnohem víc než dřív, kdy majitelé přišli maximálně o kontakty a SMS zprávy. „Dávám si do telefonu hlavně naskenované dokumenty a jednou za měsíc je vysypávám. O telefon jsem přišel, ukradli mi ho v metru. Teď je to problém, nevím, co mám dělat,“ říká okradený.

Podle studií bezpečnostních firem se jenom polovina nálezců zkouší telefon vrátit, ale v podstatě všichni si prohlédnou jeho obsah. Majitelé chytrých mobilů si je totiž příliš nechrání. „Jenom asi 30 procent lidí si chrání data na svých chytrých telefonech,“ podotkl ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček.

Nechte si ukradený telefon zablokovat

Výrobci o riziku zneužití dat vědí, a proto umožňují ukradené telefony vystopovat pomocí GPS nebo na dálku vymazat veškerá data. Některé přístroje, například Nokie řady E a C, které jsou primárně určené pro pracovní účely, také mají funkci vzdáleného zámku. Tady je ovšem třeba s rizikem krádeže počítat dopředu a nadefinovat si „zamykací“ SMS. Když vám pak někdo telefon ukradne, jednoduše odešlete SMS v nadefinovaném tvaru na své telefonní číslo.

Nechat uzamknout telefon může také policie. Po předložení čísla IMEI a prokázání vlastnictví telefonu požádá všechny operátory o zablokování přístroje, čímž se znemožní jeho další používání.

Reportáž Veroniky Markové a Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Mnohem větší rizika číhají u notebooků

Přesto, že ceny počítačů klesají, raketově roste hodnota dat, která jsou v nich uložena. „Hodnotu ztraceného notebooku si firmy podle toho výzkumu cení až na částku 1,3 milionu korun, což je oproti minulému roku dvojnásobné zvýšení,“ upozornil obchodní manažer Intelu Petr Ulvr.

Přitom o firemní notebook už přišla každá druhá firma v Česku. Většina manažerů si přitom myslí, že zneužití dat z kradeného počítače může firmu i zničit.