Český rozhlas propustí téměř pětinu lidí

Praha - Český rozhlas čeká největší změna vnitřního uspořádání od roku 1989. V rámci připravované transformace sníží počet zaměstnanců o 15 až 20 procent. Propouštění vlastních lidí i externích pracovníků souvisí s chystaným omezením počtu rozhlasových stanic. Podle generálního ředitele ČRo Petra Duhana je důvodem změn hlavně pokles poslechovosti. Radní dnes zároveň zvolili do svého čela Tomáše Ratiborského. Radu povede v následujících dvou letech. Ratiborský byl od konce března dočasným předsedou rady. Předchozí řádné předsedkyni Daně Jaklové členství v radě podobně jako radnímu Petru Šafaříkovi vypršelo v půlce března.

ČRo má nyní příliš mnoho stanic, které navíc cílí na podobné posluchače. Duhan chce také vysílání víc přiblížit mladším posluchačům. Český rozhlas měl k 1. lednu 2010 téměř 1 500 zaměstnanců. Plánované propouštění podle něj povede k růstu průměrné mzdy současných pracovníků. Jako příklad stanic, s nimiž není Duhan spokojen, jmenoval digitální stanici Leonardo a analyticko-publicistickou stanici Český rozhlas 6. Koncem letošního roku by měla začít vysílat nová stanice zaměřená na mluvené slovo vzniklá ze zpravodajského Rádia Česko, jehož součástí by se jmenované stanice mohly stát.

Součástí ohlášených změn je i vznik nových Programových center ČRo. Tomáš Pancíř povede nově vzniklé Centrum zpravodajství, které zahájí zkušební provoz od 1. října. Duhan dnes odvolal Ondřeje Nováčka z vedení stanice ČRo Region Vysočina, aby od 1. května začal řídit Centrum vysílání. Nově zřízené Centrum tvorby tvoří osm tvůrčích skupin a v jeho čele stane Miroslav Dittrich. Tři nová centra povede ředitel programu a vysílání Jan Menger a řádný provoz zahájí 1. ledna 2013. Od 1. května stane v čele stanice ČRo Region Vysočina Petr Hladík, který doposud zastával funkci šéfredaktora této stanice.

Rozhlas má nyní čtyři celoplošné stanice: ČRo 1 Radiožurnál, ČRo 2 Praha, ČRo 3 Vltava a ČRo 6. Vedle toho vysílají čtyři specializované stanice ČRo D-dur, Rádio Česko, Leonardo a Radio Wave. K tomu má ČRo také regionální vysílání a ČRo 7, který je šířen do zahraničí.

Ratiborský byl dnes jediným kandidátem navrženým na předsedu, hlasovalo pro něj šest ze sedmi hlasujících radních, jeden byl proti. Před svým zvolením do funkce dočasného předsedy koncem března byl Ratiborský místopředsedou rady a tiskovým mluvčím. Obě tyto funkce nyní získal Michal Stehlík. Dalším místopředsedou byl zvolen Bohuš Zoubek.

Na doplnění dvou uvolněných míst v radě navrhují společenské, kulturní, vědecké a další organizace celkem 13 lidí. Jména kandidátů v březnu zveřejnil volební výbor Poslanecké sněmovny. Mezi kandidáty je například Petr Matoulek, který se v minulosti neúspěšně ucházel o post generálního ředitele ČRo. Šafařík se o členství v radě uchází znovu, Jaklová už nekandiduje.