Mitrofanov: Studenti nejsou nijak významní jako společenská skupina

Praha – „Dokud chodí protestovat odboráři, je to dobrý, ale počkejte, až přijdou studenti,“ tak otevřel v pořadí již druhou diskusi se známými novináři ředitel České tiskové kanceláře Jiří Majstr v rámci pravidelných setkání nazvané (S)tisk doby pořádané v Centru současného umění DOX. Jejich cílem je diskutovat o aktuálních politických otázkách. Kromě role studentů v dnešní společnosti se diskutující věnovali i dalším otázkám uplynulého měsíce. Tak jako při prvním setkání, usedli ke kulatému stolu šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery a komentátoři Alexandr Mitrofanov (Právo), Lenka Zlámalová (LN) a Jindřich Šídlo (HN).

Nedávná demonstrace odborářů na Václavském náměstí byla údajně tou největší od listopadu 1989. Mezi demonstrujícími byla jistě i řada studentů, a právě otázkou jejich role ve společnosti se zabývala i tato diskuze. Studenti o sobě dali vědět především na konci února při akci Týden neklidu. 

Podle Erika Taberyho jsou studentské reakce dobrou zpětnou vazbou pro společnost, která je už na něco zvyklá. „Je tam jasný pozitivní posun i v tom zájmu o to, co se děje kolem. Nemůžeme ale přeci po studentech chtít, aby věděli hned, co mají udělat,“ regoval Tabery na komentář Alexandra Mitrofanova, který je toho názoru, že na dnešní mladé generaci není nic mimořádného.

Podle Mitrofanova je to s mladou generací pořád stejné. „Oni si myslí, že najdou nějaký klíč, kterým otevřou dveře. Mně se zdá ale, že není ani klíč ani dveře,“ zafilozofoval komentátor Práva a dodal: „Studenti nejsou nijak významní jako společenská skupina, u nás vůbec ne. V listopadu byli použiti jen jako kanónenfuter a nic víc.“ 

Hosté: Lenka Zlámalová (Lidové noviny), Erik Tabery (Respekt), Alexandr Mitrofanov (Právo), Jindřich Šídlo (Hospodářské noviny); moderuje: Jiří Majstr (ČTK). Debatu přenášel v přímém přenosu web ČT24 v rámci projektu Kultura on-line.

Co by přinesla změna vlády?

Diskuse se věnovala i aktuálnímu tématu, a to politické krizi. Nečasova vláda v pátek dostala důvěru, kdyby ji ale nedostala, tak by se podle Jindřicha Šídla nic nezměnilo – nebo alespoň nic po stránce rozvolňování ekonomicko-politických vazeb, které jsou velmi negativní. 

Stejného názoru je i Tabery. Pokud podle něj bude vláda postupovat tak, jak nyní, měly by být předčasné volby. „Představa, že nás ale komunisti vytrhnou a zlepší politickou kulturu, to mi přijde jako vtip. To, že nás vytrhne jednobarevná menšinová vláda, to mi přijde jako vtip na druhou,“ míní Tabery.

Ideje a umění z Centra současného umění DOX - (S)tisk doby č. 2 (zdroj: ČT24)