Microsoft investuje do čteček a digitální knihovny

New York - Počítačový gigant Microsoft investuje 300 milionů dolarů (5,7 miliardy korun) do digitálního společného podniku s americkým prodejcem knih Barnes & Noble. Podnik bude zahrnovat všechny digitální knihy a vzdělávací publikace firmy Barnes & Noble a její čtečka elektronických knih Nook bude integrována do nového operačního systému Microsoftu Windows 8.

V novém podniku bude Microsoft vlastnit 17,6 procenta a knihkupectví 82,4 procenta. Pro Barnes & Noble znamená finanční injekce od Microsoftu výrazné posílení v boji s konkurenční firmou Amazon a Microsoft získá napojení na trh elektronických knih a školních učebnic, o které již delší dobu usiloval.

Barnes & Noble investovala desítky milionů dolarů do vývoje čtečky Nook. První verze se na trhu objevila v roce 2009, dva roky po konkurenční čtečce Kindley od Amazonu. Čtečka Nook byla podle analytiků poměrně úspěšná a pomohla snížit podíl konkurenčního Kindlu na trhu z 90 procent na současných 60 až 65 procent. Nook má nyní na americkém trhu elektronických knih zhruba čtvrtinový podíl. Je však k dispozici jen ve Spojených státech, ačkoliv firma loni uvedla, že by ráda vstoupila i na nové trhy.

Microsoft má o elektronické knihy již dlouhou dobu zájem. V roce 2000 firma představila software pro elektronické knihy, ale nikdy nebyla schopná vybudovat silnou knihovnu. Jeho produkci proto loni v srpnu zastavila.